Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Cruciale zorg gewaarborgd bij faillissement

Mark van Dorresteijn
Als een ziekenhuis of verpleeghuis failliet gaat, hoeven burgers niet op te draaien voor de gevolgen. Het kabinet heeft ingestemd met voorstellen van minister Edith Schippers en staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten om de cruciale zorg voor patiënten te waarborgen als een zorginstelling in financiële problemen komt.
Cruciale zorg gewaarborgd bij faillissement

Dankzij de instemming van het kabinet met de voorstellen van de VWS-bewindslieden weten patiënten zich blijvend verzekerd van spoedeisende hulp, acute verloskunde, ambulancezorg, de crisisdienst binnen de geestelijke gezondheidszorg of langdurige zorg in hun omgeving.

Financiële problemen

Zorginstellingen moeten voortaan afspraken maken met de verzekeraars over het tijdig signaleren van financiële problemen. Schippers en Veldhuijzen van Zanten verwachten dat alle partijen (ook bijvoorbeeld banken en cliëntenorganisaties) alles op alles zullen zetten om een faillissement te voorkomen. Ook al omdat het volgens de bewindsvrouwen aantrekkelijk is voor andere partijen om de zorg voort te zetten.

Verzekeraars

Ook verzekeraars die in zwaar weer komen en hun zorgplicht niet meer kunnen nakomen, moeten dat melden. In het uiterste geval kan de overheid dan een tijdelijke aanbieder voor de cruciale zorg aanwijzen. (ANP)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Op de site van MinVWS staat wat anders:
  De ministerraad heeft hiermee ingestemd op voorstel van minister Schippers en staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten (VWS).
  Cruciale zorg blijvend gegarandeerd
  Ziekenhuizen konden al failliet gaan, maar door de kabinetsvoorstellen wordt cruciale zorg nu blijvend gegarandeerd. Patiënten hoeven zich dus niet meer ongerust te maken dat door falend beleid van zorgaanbieders de basis-spoedeisende hulp, acute verloskunde, ambulancezorg, crisisdienst binnen de GGZ of langdurige zorg niet meer geleverd kunnen worden in hun omgeving.
  Vangnet cruciale zorg
  Verzekeraars moeten op tijd melden wanneer zij niet meer aan hun zorgplicht kunnen voldoen. Als verzekeraars kunnen aantonen dat er geen oplossing via andere partijen mogelijk is, kan de overheid een tijdelijke ‘vangnetaanbieder’ van cruciale zorg in het leven roepen.”
  Faillisement komt volgens VWS ambtenaren uitsluitend door falend beleid van de zorgaanbieders.
  De ambtenaren zwijgen over hun eigen rol in het voortgaande debacle: de WMG en de via de WMG opgelegde Overheidstarieven en de Nederlandse Rechters die gepast afstand houden als de Overheid aan het werk is.
  Wat cruciale zorg is is overigens in de Wet niet terug te vinden. Daar zal eerst flink over moeten worden vergaderd om dat te kunnen duiden. We hebben immers al acute zorg, noodzakelijke zorg, electieve zorg e.d.
  Zorg is Nederland is een woordenspel aan het worden.
  De introductie van “cruciale” zorg heeft alles te maken met de versnelde afschaffing van de ex poste risicoverevening en valt onder het “flankerend” beleid van de Overheid om calamiteiten te voorkomen.
  De Wet kent geen definitie van calamiteit. Is stemmen verlies van regeringspartijen een calamiteit?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.