Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CTG/ZAio: ‘Schaf contracteerruimte AWBZ af’

MAARSSEN - Het College Tarieven Gezondheidszorg/ Zorgautoriteit in oprichting (CTG/ZAio) adviseert om de contracteerruimte voor de AWBZ na 2007 af te schaffen. Een budgetplafond per regio is in tegenspraak met het verzekeringskarakter van de AWBZ, stelt het college.

De AWBZ-zorginstellingen en het ministerie van VWS hebben in 2004 een convenant gesloten waarin een plafond is afgesproken voor de contracteerruimte tussen 2005 en 2007. Het CTG/ZAio heeft de contracteerruimte voor 2005 geëvalueerd. Deze blijkt in 2005 vrijwel volledig te zijn benut. Uiteindelijk is 8 miljoen euro niet besteed.

Zorgkantoren

Echter omdat er in 2004 geld over was, bleek er in 2005 nog 174 miljoen euro extra beschikbaar. Dit heeft een aantal zorgkantoren de mogelijkheid gegeven om overschrijdingen van de contracteerruimte te compenseren.

Plafond

CTG/ZAio wijst er in zijn evaluatie op dat de AWBZ een “dubbele sturing” heeft: de contracteerruimte en het verzekeringssysteem van de AWBZ. Een patiënt kan via een onafhankelijke indicatiestelling aanspraak maken op zorg maar bij het “verzilveren” van deze aanspraak loopt het zorgkantoor aan tegen het plafond van de contracteerruimte.

Advies

Daarom adviseert het CTG/ZAio om de contracteerruimte na de convenantsperiode, dus na 2007, af te schaffen. Ook omdat in 2007 de zorgzwaartebekostiging in de AWBZ wordt ingevoerd, de diagnose-behandelingcombinaties in de ggz en de Wet op maatschappelijke ondersteuning van kracht wordt. Dat zou volgens CTG/ZAio de complexiteit van de contracteerruimte alleen maar verhogen. (ZorgVisie – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.