Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Cultuuromslag bij besluit knippen amandelen’

Mark van Dorresteijn
Nederlandse ouders moeten afleren meteen de neusamandel te laten knippen bij hun kind als het regelmatig verkouden is. Daarvoor pleiten onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht in een onderzoek dat woensdag is gepresenteerd. De klachten verdwijnen meestal net zo goed als er niet wordt ingegrepen, heeft de studie uitgewezen.
'Cultuuromslag bij besluit knippen amandelen'

De wetenschappers volgden honderd kinderen tussen de 1 en 6 jaar die last hadden van terugkerende verkoudheid. De resultaten van het onderzoek zijn woensdag ook digitaal gepresenteerd in het British Medical Journal.

Nederlandse cultuur

Volgens hoogleraar kinder-kno-heelkunde Anne Schilder van het UMC Utrecht is het knippen van amandelen een ingreep die diepgeworteld is in de Nederlandse cultuur. Volgens haar moeten ouders meer kennis opdoen, zodat ze samen met de artsen een weloverwogen beslissing kunnen nemen over de beste aanpak van de klachten.

Twijfel

Er bestond al langer twijfel over het nut van het amandelen knippen bij verkoudheid.

De onderzoekers benadrukken dat de ingreep wel zin heeft bij kinderen met ademhalingsproblemen, veroorzaakt door een vergrote neusamandel.

Neusamandelen

In Nederland verwijderen artsen bij 21.000 kinderen per jaar de neusamandel en bij 19.000 de neus- en keelamandelen. In Nederland vinden vier keer zo veel ingrepen plaats als in Engeland of Italië. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Misschien is er dan eerder een cultuuromslag bij de artsen nodig. Sinds wanneer besluiten ouders dat de amandelen geknipt moeten worden? Ik heb bij mijn kinderen nog nooit meegemaakt dat een ingreep op mijn verzoek tot stand kwam, maar alleen op doktersadvies. Artsen zouden ouders beter kunnen voorlichten, inclusief de informatiebronnen (bijv. op internet) waar goede informatie te krijgen is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.