Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CVZ betaalt te laat terug

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het CVZ moet teveel ingehouden premies sneller terug betalen aan gedupeerde burgers. Mensen die in de schulden zitten en niet kunnen terugbetalen, moeten op een voorschot van het CVZ kunnen rekenen.
CVZ betaalt te laat terug
Foto: Lex van Lieshout

Dat staat in een gisterenmiddag gepubliceerde brief die Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer 20 maart aan het CVZ, de Tweede Kamer en aan minister Schippers heeft gestuurd.

Niet erg klantvriendelijk

Het aantal klachten over het CVZ is vorig jaar overigens gedaald ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2011 waren er 303 klachten, in 2012 waren het er 217. De Ombudsman noemt dat positief maar concludeert tegelijkertijd dat de klantvriendelijkheid van het CVZ te wensen over laat. Burgers klagen over onduidelijke of onvoldoende informatieverstrekking als zij het CVZ benaderen met een vraag. Klagers krijgen geen reactie op hun brieven en worden ondanks telefonische toezeggingen niet terug gebeld.

Voorschot

Schuldenproblematiek speelt een steeds prominentere rol. Bij CVZ gaat het dan vooral om de wanbetalersregeling. De vraag van het niet kunnen, of niet willen betalen moet meer aandacht krijgen. De Ombudsman zegt er groot belang aan te hechten dat overheidsinstanties verergering van financiële problemen voorkomen. De Ombudsman vraag nadrukkelijk aan het CVZ om sneller terug te betalen als premies onterecht of voor een te groot deel, zijn ingehouden. Burgers die problemen hebben met terugbetalen zouden sneller een voorschot moeten krijgen. Het CVZ zou die zelf moeten aanbieden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.