Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

CVZ dringt aantal onverzekerden sterk terug

Mark van Dorresteijn
Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) heeft het aantal onverzekerden in drie jaar tijd teruggebracht van 290.000 naar 30.000. Volgens de organisatie heeft vrijwel iedereen gehoor gegeven aan zijn waarschuwingsbrieven.
CVZ dringt aantal onverzekerden sterk terug

De dreiging met een boete van driemaal de nominale maandpremie (circa 250 euro) blijkt veel onverzekerden over de streep te trekken. ‘Onverzekerd zijn komt door onze inspanningen bijna niet meer voor’, stelt een woordvoerder. Het CVZ verwacht binnenkort ook de laatste 30.000 onverzekerden te kunnen opsporen en een polis te laten sluiten.

Motieven

Onverzekerden hebben volgens het college diverse motieven. Zo betreft het veel jongeren en studenten, die uit onwetendheid of uit bezuinigingsoverwegingen geen ziektekostenpolis nemen. ‘Veel jongeren die gaan studeren, zijn tot hun 18de verjaardag automatisch meeverzekerd bij hun ouders. Ze gaan het huis uit, voelen zich gezond en denken eenvoudig 100 euro premie per maand te besparen’, aldus de zegsman. Ook zzp’ers vergeten soms zichzelf te verzekeren of willen op de premie beknibbelen. Hetzelfde geldt voor grensarbeiders, die in Nederland wonen maar in België of Duitsland werken.

Jacht op onverzekerden

In 2011 werd een begin gemaakt met de jacht op de onverzekerden, die na de invoering van de Zorgverzekeringswet in 2006 spoorloos waren geraakt. In de nieuwe wet is geregeld dat iedereen zichzelf verplicht tegen ziektekosten moet verzekeren.

1 REACTIE

  1. Vorige week stond nog in alle kranten en kwam op het TV journaal dat er 134.000 niet betalende waren; dat de fatsoenlijke hardwerkende burgers voor 134.000 mensen die niet betalen OOK DE PREMIE MOETEN OPHOESTEN.
    We worden dus hier ook al met fake berichten voor de gek gehouden; maak er maar 30.000 van, we doen toch de premie omhoog.
    Wat een verschrikkelijk land.
    En de mensen die daarover gaan zal het een zorg zijn; die geven ’s avonds 25 euro fooi aan de man die hun jas ophangt.
    Slaap maar lekker door.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.