Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

CVZ: ‘No cure no pay’ voor geneesmiddel

Mark van Dorresteijn
Heeft de patiënt baat bij een geneesmiddel, dan vergoedt de zorgverzekeraar de kosten. Heeft een medicijn geen effect, dan gaat de rekening naar de fabrikant. Het College voor zorgverzekeringen (CVZ) heeft dit advies aan minister Schippers van VWS gestuurd voor deze ‘no cure no pay’-aanpak.
CVZ: 'No cure no pay' voor geneesmiddel

Dat gebeurt inmiddels bij het nieuwe geneesmiddel omalizumab (Xolair) voor de behandeling van ernstige astma. Bij naar schatting drie op de tien patiënten slaat de behandeling niet aan, wat 16.000 euro per patiënt per jaar kost. Het CVZ heeft daarover met de licentiehouder de eerste pay-for-perfomance overeenkomst afgesloten.

Resultaatafhankelijk

Als de minister het advies opvolgt, is dat volgens het CVZ voor het eerst dat de vergoeding van een behandeling afhangt van het resultaat van het geneesmiddel. ‘We hopen dat er daarna ook voor andere geneesmiddelen soortgelijke afspraken komen’, aldus een woordvoerder van het CVZ.

Besparing

Het CVZ verwacht dat de afspraak over de vergoeding van omalizumab zo’n 1 tot 2 miljoen euro aan besparing oplevert.

(ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP)

9 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Deze actie is alleen zinvol als te voorspellen valt welke 30% van de mensen niet zal gaan reageren op dit geneesmiddel. Zolang dit niet het geval is, zal de farmaceut er juist nog meer baat bij hebben om dit zoveel mogelijk voor te schrijven, immers in 70% van de gevallen verdienen ze nog steeds.

  3. Als er audio was geweest had ik heel Nederland gevraagd nu even te applaudisseren voor CVZ. Wat een fantaaaastisch voorstel. Welk een te ingenieus idee! Hoe briljant! Hoe diepzinnig overdacht! Hoe fabelachtig uitgewerkt. Werkelijk, een diepe buiging is niet goed genoeg! Vier keer rechtsaf loopt dood!Neem nog een slaapmedicijn dat werkt zou ik zeggen. Ook voor de fabrikant niets dan lof voor zoveel handige economische driften voor eigen gewin. Al jaaaren slikken gierende hoeveelheden Nederlanders niet alleen een verkeerd of overbodig medicijn, nee al jaren slikken patienten medicijnen die niet helpen. Wie is er hier gek??? Het is een publiek geheim dat verantwoordelijke partijen geruime tijd roepen dat er iets moet gebeuren met deze wantoestanden alleen…… wie? Oorverdovende stilte is het resultaat anno 2012. Is daar een werkend medicijn voor? Maarrrr…. patienten, waar blijft u? Waarom staat u niet op en doet er wat aan? Bang alleen te staan? Bang voor represailles? Kijk eens naar alle prima sociale middelen die u kunnen helpen uw verkeerde of niet of slecht medicijn weg te mieteren om terug te keren naar uw kwaliteit van leven waar u recht op heeft. Misschien een nuttige App die dergelijk zaken via een makkelijke weg verzamelt en dan aan de kaak stelt. Zoiets als: ‘Shit Appens’.

  4. en voor de 70 % waarbij het wel werkt? die hebben er ook last van. Lijkt me dat de indicatie om een medicijn voor te schrijven scherper gesteld moet gaan worden; is het niet beter te voorspellen wanneer een middel wel/niet werkt? Korte proefperiode voorschrijven, en minder medicijn meegeven. Dan krijgen de 70% waarbij het wel goed werkt in elk geval medicijnen die het beste resultaat/levenskwaliteit geeft.

  5. Xolair is in de omliggende landen heel veel goedkoper. Dus zo duur hoeft het middel helemaal niet te zijn.Waar weer niet naar gekeken lijkt te worden is wat het oplevert als je de mensen geen kans geeft het middel te proberen. Als patiënten doordat het middel te duur zou zijn het niet zouden gebruiken heeft de maatschappij ook vrij weinig aan ze, lijkt me ook niet wenselijk.

  6. Zo moet resultaatbekostiging dus niet werken. Als het voorgeschreven medicijn niet werkt dan is de behandeling dus niet goed en wordt die dus niet vergoed. De kosten zijn dan dus voor de behandelaar die het risico heeft genomen het dure middel voor te schrijven. Over de prijs van het middel moeten centrale afspraken gemaakt worden.

  7. Het CvZ moet nu eens ophouden de farmaceutische industrie in bescherming te nemen. Medicatie in omliggende landen is (veel) goedkoper dan in Nederland. Pak dat eens aan en zorg ervoor dat middelen besteed worden waarvoor ze bedoeld zijn; stop de exorbitante overheadsuitgaven, waaronder marketing.

  8. 30% niet werkzaam en 70% wel? Dat is dan een kwestie van even de zakjapanner erbij halen of de smartphone met de juiste app en de prijs met 30% verhogen. Een groot aantal geneesmiddelen valt onder het regime van de WGP en volstaat de Nederlandse Overheid met het berekenen van het gemiddelde uit vier landen, na aftrek van distributie kosten voor groothandel en apotheek. Een aantal middelen is geheel vrij en is het aan de fabrikant om een prijs te bepalen.
    Dat is in andere landen anders geregeld; daar onderhandelt de Overheid centraal over de prijzen.
    Mooi plan van het CvZ, maar met een lek.
    En zoveel drukte om zo weinig patienten? Wat levert het per saldo op? Direct onderhandelen met de leveranciers is verstandiger. Dat doen Duitsland, Engeland en Frankrijk. Liberalisering heeft zo zijn nadelen.
    Ondertussen;
    35% van de statine gebruikers gebruikt deze middelen ten onrechte; geen werkzaamheid.
    Wet van de grote getallen gaat altijd op.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.