Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘CZ maakt patiënten ongerust’

Mark van Dorresteijn
Zorgverzekeraar CZ maakt patiënten onnodig ongerust door een lijst te presenteren met daarop de namen van ziekenhuizen die minder goed of slecht werk leveren bij de behandeling van borstkankerpatiënten. Dat heeft de beroepsvereniging van chirurgen NVvH dinsdag gesteld.
‘CZ maakt patiënten ongerust’

CZ presenteert vrijdag de lijst met namen van zes ziekenhuizen die door de verzekeraar in de ban worden gedaan vanwege de slechte presentaties op het gebied van borstkanker. De zorgverzekeraar doet dat volgens de chirurgen uitsluitend op basis van het aantal borstkankeroperaties die de medisch specialisten per jaar uitvoeren. De artsen vinden dat geen goede maatstaf. Ze vinden dat de patiënt onnodig de stuipen op het lijf worden gejaagd. Als de patiënten onder behandeling zijn bij een van de zes ziekenhuizen van de CZ-lijst zullen ze zich afvragen of de operaties bij de ziekenhuizen wel deugen, schrijft de NVvH. “Dat moet je ze niet aandoen.”

Inzicht in kwaliteit

Zorgverzekeraar CZ zegt in een reactie vast te houden aan publicatie van de lijst. Het is volgens een woordvoerder juist de bedoeling dat patiënten inzicht krijgen in de kwaliteit die artsen leveren. “Wij zeggen niet dat het aantal operaties per jaar het enige criterium is, maar het is wel een heel belangrijk criterium.” CZ hoopt dat de chirurgen en andere artsen snel zelf normen presenteren die duidelijk maken welke arts goede en minder goede zorg biedt. CZ is nu de eerste zorgverzekeraar die het heeft aangedurfd deze stap te nemen. Ziekenhuizen stapten onmiddellijk naar de rechter, maar die stelde vorige week CZ in het gelijk.

Reputatieschade

De zaak ligt gevoelig omdat ziekenhuizen reputatieschade vrezen. Patiënten zouden massaal naar een ander ziekenhuis kunnen overstappen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid noemde de stap van CZ “een cadeautje”, een belangrijke stap in het proces om de kwaliteit van de Nederlandse gezondheidszorg verder te verbeteren.

Ziekenhuizen CZ-lijst

Vier ziekenhuizen van de CZ-lijst zijn al bekend: Het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam, Sionsberg in Dokkum, Röpcke-Zweers Ziekenhuis in Hardenberg en het Bethesdaziekenhuis in Hoogeveen. (ANP)

Lees ook:

CZ mag scores borstkankerzorg publiceren

Slotervaart boycot CZ na kritiek

Ziekenhuizen in actie tegen publicatie prestaties

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.