Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

CZ verliest 46 miljoen euro

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
In 2015 heeft de CZ groep 576 miljoen euro ingezet om de stijging van de premie beperkt te houden. Daardoor was het resultaat op de basisverzekering 46 miljoen euro negatief.
CZ.logo.jpg

Dat meldt de zorgverzekeraar vandaag naar aanleiding van het jaarverslag 2015. 

Nieuwe klanten
Op de aanvullende verzekering kon CZ 11 miljoen winst inboeken.  Het resultaat op beleggingen was  47 miljoen positief. In totaal hield de zorgverzekeraar  12 miljoen euro over. Er zijn 61.000 nieuwe klanten bij gekomen, waardoor het aantal verzekerden is gestegen naar 3,5 miljoen. 

Zorgkosten
De totale zorgkosten van alle verzekerden stegen naar 8,52 miljard euro. Dat is ruim 800 miljoen euro meer dan het jaar ervoor. Die stijging komt vooral omdat de bekostiging van de wijkverpleging per 1 januari 2015 van de AWBZ naar de Zorgverzekeringswet is overgeheveld. 

Premiedemping
CZ waarschuwt dat het inzetten van reserves steeds moeilijker wordt: ‘We blijven dat doen, zolang dat kan. Het verschil tussen premie en daadwerkelijke kosten van de zorgverzekering wordt echter steeds groter. De reserves zijn een keer op en dan moet het gat tussen premie en echte kosten van de zorg gedicht worden door een forse premiestijging.’ Daarom zegt CZ te blijven werken aan goede, betaalbare zorg

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.