Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

CZ wil regels voor declaraties aanscherpen

Zorgverzekeraars hebben geen zicht op declaraties voor psychiatrische hulp. Dat meldt de Volkskrant naar aanleiding van door CZ onderzochte onregelmatigheden van declaraties van stichting Europsyche. Nota’s van individuele zorgverleners in de ggz via Europsyche blijken volgens CZ niet de gedeclareerde zorg te dekken. 'Het zou goed voor deze manier van declareren scherpere regels te maken,' aldus woordvoerder Els Potma van CZ.
CZ wil regels voor declaraties aanscherpen

‘Het is in het belang van de kosten en de premie voor onze verzekerden dat zorgverzekeraars goed toezicht houden op gedeclareerde nota’s,’ benadrukt woordvoerder Els Potma van zorgverzekeraar CZ. ‘In verband met de privacy kunnen wij dossiers van verzekerden ter controle pas opvragen als er duidelijke aanwijzingen voor onrechtmatigheden. Betalingsconstructies zoals via Europsyche zouden voorkomen moeten worden door de regelgeving aan te scherpen.’

Europsyche

De stichting Europsyche declareert voor zo’n 1200 individuele hulpverleners ggz-zorg voor zo’n 11.000 cliënten. Verzekeraar CZ zette de betalingen aan de stichting stop, nadat bleek dat voor 279 van de 281 declaraties in het eerste kwartaal van 2012 niet de zorg was verleend die is gedeclareerd. Het gaat om ruim 700.000 euro. De stichting Europsyche spande een kort geding aan tegen CZ na het stopzetten van de betalingen. Volgens de Volkskrant keren ook andere zorgverzekeraars al jarenlang miljoenen uit aan de stichting Europsyche voor alternatieve behandelingen, zonder een goed idee te hebben van welke psychische zorg zij vergoeden.

Dossier

Het probleem zit volgens CZ vooral in de declaratieconstructie van Europsyche. ‘De stichting functioneert als een soort factureringsbedrijf voor zorgaanbod van individuele hulpverleners. Wij krijgen inderdaad van alle zorgaanbod alleen een code met het etiket psychiatrische zorg.” Volgens Potma is het voor een zorgverzekeraar wel mogelijk dossiers op te vragen als er ‘vermoedens van onrechtmatigheden’ zijn. ‘Wij zijn op het spoor van Europsyche gezet door tips van andere zorgverleners, verzekeraars en zagen zelf een flinke stijging van declaraties. Een van onze artsen heeft de patiëntendossiers gecontroleerd, Europsyche heeft daaraan medewerking verleend. Deze arts is ook gebonden aan beroepsgeheim, daarmee is de privacy van patiënten gewaarborgd.’

Kort geding

De uitspraak van de rechter in het kort geding is over twee weken. De zorgverzekeraar laat weten dat, indien de rechter de onrechtmatige declaraties bevestigt, ook de voorafgaande jaren van Europsyche gecontroleerd zullen worden. ‘De stichting is in 2008 voor het eerst begonnen met declareren.’ (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees meer:

‘Voor een miljard aan foute zorgdeclaraties’

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

Ronald van Hees nieuwe CFO van CZ

CZ-topman Wim van der Meeren vicevoorzitter ZN

9 REACTIES

  1. de zorgverzekeraars weten donders goed wat men aan declaratie zijn van de GGz clienten.en wat denk men dan van die 200 euro op een jaarbasis extra er bij en dan ook nog elke maand 145 euro als eigenbijdrage en dannnnn heb je ook nog die 220,00 euro van de zorgverzekeraar ik vraag mij af waar dat allemaal naar toe moet diet kan niet iedereen betalen het is gewoon in en in triest waar moeten wij al dat geld vandaan halen nu ik weet het niet,ik heb pensioen en mijn man ook en dan dit er allemaal er boven op wij weten het niet meer kijk svp naar de rijken die kunnen dit wel betalen maar de gewone man niet!maar ja de mindere man doet en durf niets en dat is triest want de grote rijke stinkers wel…..wij moeten meer durven dan komt het zo wie zo wel goed??

  2. Lees alle reacties
  3. Vandaag bij TROS-nieuws is fraude breeduit besproken geweest en niemand, die ermee wegkomt, terwijl er door zorgverleners vaak aan de kant geschreeuwd werd nu eindelijk eens wat transparanter te werken-mn
    kleinschaligheid en diens verantwoordelijkheden bijbrengen

  4. de basis van het probleem zit hem erin dat de zorgverzekeraars alleen achteraf (kunnen) controleren. en dat ze daarbij op administratieve procedures vertrouwen in plaats van er hun verzekerde (de patiënt) te betrekken.
    een deel van de oplossing van het probleem kan m.i. een veel scherpere en open indicatiestelling zijn, die zowel de verzekeraar als de patiënt laat weten uit welke elementen de behandeling bestaat en tevens de basis is voor de specificatie van de geleverde zorg voor de afrekening. die specificatie moet ook naar de patiënt, zodat die als verzekerde kan controleren of zijn verzekeraar een correcte rekening wordt voorgelegd. en als aan zo’n programma ook de factureringsbedrijven (zoals deze stichting) moeten meedoen, is een belangrijke weg voor ongewettigde declaraties (ik wil het niet in alle gevallen fraude noemen) af te sluiten.
    vertrouwen in de indicatiestelling blijft wel essentieel.

  5. Karin je wees op een artikel van https://www.zorgvisie.nl/Financien/13862/CZ-wil-regels-voor-declaraties-aanscherpen.htm bij Dossier: Eén van de artsen van CZ heeft de patiëntendossiers gecontroleerd, Europsyche zou daar medewerking aan verleend te hebben. Deze arts is ook gebonden aan beroepsgeheim, daarmee zou de privacy van patiënten gewaarborgd zijn. Maar dat is natuurlijk niet het geval CZ is hiermee ook schromelijk buiten haar boekje gegaan.
    Ik ben nu echt onthutst. Ik heb mijn cliënten ooit in samenwerking met Europsyche beloofd dat de dossiers slechts anoniem kunnen worden opgevraagd bij controles door de verzekeraar. Nu ik begrijp dat meerdere cliënten zijn gebeld en dat Europsyche kennelijk zo onder druk heeft gestaan dat ze de dossiers hebben getoond met naam en toenaam. Dit is werkelijk schande en overschrijdt alle grenzen van de privacywetgeving en ethiek. Ik heb mijn dossierverslagen steeds zo gedocumenteerd dat er geen namen in zijn genoemd en de afspraak was dat de naam van het dossier zou worden afgehaald. Nu ik besef dat het criterium van de zorgverzekeraar CZ is dat er duidelijk naar een 2e lijns psychotherapie dient te worden verwezen, wordt me duidelijk dat de naam van de cliënt wel op de verwijzing, die in het dossier hangt, staat. Het heeft er alle schijn van dat de NAW gegevens en polisinummer niet van de verwijzing is geschrapt, vooraf aan het ter inzage geven. Als mijn cliënten geen toestemming hebben gegeven dat er een andere professional dan ik of de huisarts het dossier in mag zien, is de arts van de zorgverzekering dus buiten zijn boekje gegaan. Ik vraag hiervoor opheldering bij Europsyche, hoe dit heeft mogen en kunnen gebeuren. Het lijkt wel een politiestaat, ons vrije Nederland, moet ik helaas constateren op 6 mei 67 jaar na de bevrijding. Dat krijg je natuurlijk als je zulke precaire zaken als GGZ laat bewaken door ratten als zorgverzekeraars, ratten met geen enkel gevoel voor ethiek. Ik hoop dat de parlementariër van de Christen Unie, mevrouw Esmee Wiegman, die eerder Kamervragen heeft gesteld dit ook aan de kaak zal stellen. Wat betreft onze cliënten schaam ik me voorlopig diep dat dit heeft kunnen gebeuren buiten mijn invloed om. Jammer dat de inspectie voor de Volksgezondheid dit heeft toegelaten en nog steeds toelaat. Karin ik raad je aan om mevrouw Esmee Wiegman van de CU zelf ook te te mailen. En politiek laat het ajb over zijn met de DBC systematiek, die alleen maar prijsopdrijvend heeft gewerkt en betaal professionals in de GGZ gewoon netjes elke maand voor de bestede uren. Het is belachelijk dat zorgverzekeraars vooraf innen bij cliënten en de afgenomen diensten niet (per maand) uitbetalen aan de door hen zelf uitgekozen therapeut. Dit zou gemakkelijk te realiseren zijn, dunkt me.

  6. Karin je wees op een artikel van https://www.zorgvisie.nl/Financien/13862/CZ-wil-regels-voor-declaraties-aanscherpen.htm bij Dossier: Eén van de artsen van CZ heeft de patiëntendossiers gecontroleerd, Europsyche zou daar medewerking aan verleend te hebben. Deze arts is ook gebonden aan beroepsgeheim, daarmee zou de privacy van patiënten gewaarborgd zijn. Maar dat is natuurlijk niet het geval CZ is hiermee ook schromelijk buiten haar boekje gegaan.
    Ik ben nu echt onthutst. Ik heb mijn cliënten ooit in samenwerking met Europsyche beloofd dat de dossiers slechts anoniem kunnen worden opgevraagd bij controles door de verzekeraar. Nu ik begrijp dat meerdere cliënten zijn gebeld en dat Europsyche kennelijk zo onder druk heeft gestaan dat ze de dossiers hebben getoond met naam en toenaam. Dit is werkelijk schande en overschrijdt alle grenzen van de privacywetgeving en ethiek. Ik heb mijn dossierverslagen steeds zo gedocumenteerd dat er geen namen in zijn genoemd en de afspraak was dat de naam van het dossier zou worden afgehaald. Nu ik besef dat het criterium van de zorgverzekeraar CZ is dat er duidelijk naar een 2e lijns psychotherapie dient te worden verwezen, wordt me duidelijk dat de naam van de cliënt wel op de verwijzing, die in het dossier hangt, staat. Het heeft er alle schijn van dat de NAW gegevens en polisinummer niet van de verwijzing is geschrapt, vooraf aan het ter inzage geven. Als mijn cliënten geen toestemming hebben gegeven dat er een andere professional dan ik of de huisarts het dossier in mag zien, is de arts van de zorgverzekering dus buiten zijn boekje gegaan. Ik vraag hiervoor opheldering bij Europsyche, hoe dit heeft mogen en kunnen gebeuren. Het lijkt wel een politiestaat, ons vrije Nederland, moet ik helaas constateren op 6 mei 67 jaar na de bevrijding. Dat krijg je natuurlijk als je zulke precaire zaken als GGZ laat bewaken door ratten als zorgverzekeraars, ratten met geen enkel gevoel voor ethiek. Ik hoop dat de parlementariër van de Christen Unie, mevrouw Esmee Wiegman, die eerder Kamervragen heeft gesteld dit ook aan de kaak zal stellen. Wat betreft onze cliënten schaam ik me voorlopig diep dat dit heeft kunnen gebeuren buiten mijn invloed om. Jammer dat de inspectie voor de Volksgezondheid dit heeft toegelaten en nog steeds toelaat. Karin ik raad je aan om mevrouw Esmee Wiegman van de CU zelf ook te te mailen. En politiek laat het ajb over zijn met de DBC systematiek, die alleen maar prijsopdrijvend heeft gewerkt en betaal professionals in de GGZ gewoon netjes elke maand voor de bestede uren. Het is belachelijk dat zorgverzekeraars vooraf innen bij cliënten en de afgenomen diensten niet (per maand) uitbetalen aan de door hen zelf uitgekozen therapeut. Dit zou gemakkelijk te realiseren zijn, dunkt me.

  7. Visie op zorg?
    Misschien dat deze terug komt als ik als patient weet waarvoor ik – via mijn verzekering – betaal. Zo niet, dat ik weet wat het kost.
    Nooit een rekening ontvangen betekent ook dat jij als patient niet gaat nadenken.
    Ik moet misschien geholpen worden maar de zorgverlener helpt ook echt zich zelf met maar behandelingen uit te delen. Eens te zeggen: nu zijn we klaar!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.