Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

D66 presenteert initiatiefwet voor actieve donorkeuze

In het radioprogramma De Overnachting van BNN, presenteerde D66-Kamerlid Pia Dijkstra haar initiatiefwet om een actief donorregistratiesysteem in te voeren. In dit systeem ben je automatisch donor tenzij je jezelf actief afmeld.
D66 presenteert initiatiefwet voor actieve donorkeuze

Voor dit zogenoemde ADR-systeem is volgens Dijkstra een Kamermeerderheid van GroenLinks, SP en PvdA en CDA. De wet vraagt mensen een keuze te maken of ze wel of niet donor willen worden. Als ze niks laten horen, krijgen ze een brief. Daarin staat nogmaals een oproep om te reageren. Voldoen mensen opnieuw niet aan dat verzoek, dan worden ze als donor geregistreerd. De geregistreerde kan deze registratie op ieder moment wijzigen. Ook willen we dat er een mogelijkheid komt om het besluit aan de nabestaanden te laten.

Positief

Volgens Dijkstra is de invoering van het ADR-systeem noodzakelijk. ‘Een ruime meerderheid van de Nederlanders staat positief ten opzichte van het ADR-systeem. Bovendien is in andere Europese landen als Spanje, België en Oostenrijk met succes een vergelijkbaar donorsysteem ingevoerd. De werkelijkheid in politiek Den Haag is dat wij het maar niet eens worden over het beste systeem voor orgaandonatie. En dat terwijl er 1300 mensen op een wachtlijst staan en er jaarlijks 150 mensen sterven, omdat er geen orgaandonoren beschikbaar zijn.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Medisch peroneel vaker orgaandonor

Schippers enthousiast over orgaandonor-status op Facebook

NVZ verbaasd over oproep Pia Dijkstra

3 REACTIES

  1. Heel goede gedachte die gerealiseerd moet worden, maar denk niet dat er veel uitkomt. Jammer dat een partij in dit geval D66 en Pia Dijkstra dit gebruiken om vlak voor de verkiezingen in de picture te komen. HEEL SLECHT. AFSTRAFFEN DIE CLUB. (vandaag komt iets soortgelijks over de kinderopvang van het CDA) Dergelijke berichten doen mij steeds meer neigen naar een PROTESTSTEM, misschien wel Geert.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben nu 14 jaar donor (vanaf mijn 18de) en vind dit een belachelijk voorstel. Ik zal dan ook direct donor af zijn als dit doorgevoerd wordt. Ik en alleen IK bepaal wat er met mijn lichaam gebeurt. Het is een schande als een politieke partij meent dit voor mij te mogen doen. EEN SCHANDE.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.