Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

D66 wil nieuw advies over zorgplannen

De hervormingsplannen voor de langdurige zorg zijn te veel geschreven vanuit de overheid en te weinig vanuit de burger, vindt D66’er Vera Bergkamp. Ze wil er advies over van Raad van het Openbaar Bestuur, de Algemene Rekenkamer en de Raad voor de Financiële Verhoudingen.
D66 wil nieuw advies over zorgplannen

Dat liet ze zaterdag weten. Ze klaagt dat er in het hele land een ‘lappendeken van samenwerkingsverbanden tussen gemeenten’ moet worden afgesloten. Met name de hervorming van de AWBZ baart Bergkamp zorgen. Zo ontslaan AWBZ-instellingen bij voorbaat al medewerkers’, zegt ze. ‘Er moet snel duidelijkheid komen’, stelt het Kamerlid. (ANP)

2 REACTIES

  1. Een nieuw advies zal alleen maar zorgen voor onnodige kosten en uitstel van de plannen.
    Sommige gemeente zijn al veel verder hierin dan men denkt, en deze zullen als voorbeeld dienen voor andere gemeenten.
    AWBZ instellingen moeten wel bij voorbaat mensen ontslaan, want personeel is de grootste kostenpost. Het gaat ten slotte om een bezuiniging.

  2. Lees alle reacties
  3. De herzieningen zijn politiek handig tot stand gekomen. De overdracht van AWBZ naar WMO heeft twee voordelen: burgers hebben in de WMO geen ‘recht’ meer op zorg, en toekomstige financieringsproblemen agv de vergrijzing komen niet meer op het bordje van de landelijke politiek terecht. Vervolgens zijn de bezuinigingen goed afgestemd met de brancheorganisaties (want die hebben politieke invloed) en niet met de patientenverenigingen (want die hebben geen invloed). Hierdoor heeft de stas Van Rijn weinig tegenwind gekregen bij het doorvoeren van miljarden bezuinigingen. Politiek heel professioneel allemaal.
    Het lijkt er niet op dat een zorginhoudelijke visie een rol heeft gespeeld. Het beroep op mantelzorgers gaat veel verder dan realistisch is. De gemeenten hebben geen idee hoe zij het geld moeten verdelen. Dat moet natuurlijk met een goed indicatie-instrument, maar daar willen de meeste gemeenten niet aan. De komende twee of drie jaar gaat dat goed, daarna ontstaan grote problemen met het efficient en rechtvaardig verdelen van de middelen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.