Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

D66 wil opheldering over doorbehandelen ziekenhuizen

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
D66 wil weten of het klopt dat ziekenhuizen lang en intensief doorbehandelen bij mensen met long- en darmkanker. D66-Kamerleden Pia Dijkstra en Vera Bergkamp vragen minister Hugo de Jonge van VWS en minister Bruno Bruins voor Medische zorg ook waarom ziekenhuizen zo weinig palliatieve zorg aanbieden aan patiënten die in hun laatste levenseinde zijn.
Vlnr. Kamerleden Vera Bergkamp, Suzanne Kroger en Pia Dijkstra van D66. ANP/Jerry Lampen
Vlnr. Kamerleden Vera Bergkamp, Antje Diertens en Pia Dijkstra van D66. ANP/Jerry Lampen

De D66-Kamerleden stellen de Kamervragen na recente berichtgeving in Zorgvisie over zinnige zorg. Uit het rapport Zinnige Zorg in de laatste levensfase van personen met darm- en longkanker blijkt dat ziekenhuizen lang en intensief doorbehandelen. Bovendien bieden ze in de laatste levensfase weinig palliatieve zorg aan.

Doorbehandelen of niet

Het onderzoek van het consortium Radboudumc IQ Healthcare, VUMC en IKNL was al klaar in de zomer van 2016. Maar de resultaten zijn pas onlangs openbaar geworden. Opdrachtgever Zorginstituut Nederland heeft de resultaten al die tijd geheim gehouden. In de tussentijd heeft ZIN ander onderzoek laten doen. De conclusies van dat niet-openbare onderzoek staan echter haaks op het onderzoek van het consortium. In het rapport Verbetersignalement Zorg in de laatste levensfase bij mensen met ongeneeslijke darm- of longkanker concludeert ZIN dat er geen sprake is van lang doorbehandelen in ziekenhuizen.

D66: goede palliatieve zorg

De D66-Kamerleden willen weten hoe het kan dat de conclusies zo tegenstrijdig zijn. Pia Dijkstra: ‘Wij stellen vragen omdat we goede palliatieve zorg heel belangrijk vinden. Ik wil van de minister opheldering hoe het komt dat de berichten zo tegenstrijdig zijn. Het ene ziekenhuis gaat anders om met palliatieve zorg dan de andere. Wat D66 betreft moet de behoefte van de patiënt centraal staan. Het is belangrijk dat daarbij voldoende aandacht is voor de kwaliteit van leven van mensen die ongeneeslijk ziek zijn.’

Praktijkvariatie is groot

Opvallend zijn verder de verschillen in zorgconsumptie tussen ziekenhuizen bij zorg aan patiënten met darm- of langkanker. Het onderzoek van het consortium vond soms wel een factor 10 verschil tussen ziekenhuizen bij dezelfde behandelingen. De betrokken wetenschappers en medisch specialisten, zowel van het consortium als van ZIN, waren voorstander van vervolgonderzoek. Dat zou duidelijk moeten maken waar patiënten te veel en waar ze te weinig curatieve zorg krijgen. Maar de ziekenhuizen vreesden dat dit vervolgonderzoek te herleiden zou zijn tot individuele ziekenhuizen en weigerden mee te werken. ZIN liet in een formele reactie weten dat praktijkvariatie buiten de scope van het onderzoek valt. Volgens de wetenschappers van het consortium is dit aantoonbaar onjuist. Zij stellen dat dit letterlijk in de onderzoeksopdracht staat. Dijkstra en Bergkamp willen van de ministers weten hoe dit precies zit.

Weinig palliatieve zorg

‘Ziekenhuizen missen de afslag naar palliatieve zorg’, zei longspecialist Sander de Hosson in een interview met Zorgvisie. Hij was een van de specialisten die namens het consortium betrokken was bij het onderzoek. Hij zou graag vervolgonderzoek doen om te weten waar zijn ziekenhuis staat ten opzichte van anderen. Op Twitter ontstond een levendige discussie na berichtgeving op Zorgvisie dat ZIN de data achter slot en grendel houdt.

De Tweede Kamer debatteert 25 januari over palliatieve zorg. In Zorgvisie magazine kunt u binnenkort meer lezen over palliatieve zorg in ziekenhuizen.

 

 

1 REACTIE

  1. Ben ervaingsdeskundige mantelzorger bekend met palliative zorg in de familie.
    Ben nu partner van.een invalide vrouw
    Die nog steeds beter wordt na een zwaar herseninfarct. Zelf loop ik.gevaar om erfelijke dementie op te lopen. Heb daarvoor destijds wel een middel.ontdekt waarmee ik dit proces flink.kan vertragen. Ervaring met dit middel heb ik jaren geleden opgedaan in Indonesie waar katholieke Nonnen stokoud werden zonder noemenswaardige gezondheidsproblemen. Noni het sap.van de Morinda Citrofolia vrucht is een middel dat ze dagelijks innamen. Dit sap.is dus ook in Nederland vrrktijgbaar.
    Ik adviseer ook om het uit te proberen. Voor wond verzorging (ontsmettingsmiddel en herstel versneller) .
    Zelf ben ik onderzoeker geweest voor IBM.waar ik o.a. bij.mocht dragen aan.de introductie en.marketing van de IBM.Personal Computer in Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.