Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dagbesteding brengt ‘roze’ ouderen tot elkaar

Mark van Dorresteijn
Woonzorgcentrum De Rietvinck, onderdeel van OsiraGroep, introduceert vanaf januari de zogeheten ‘roze’ dagbesteding. Elke donderdag kunnen homoseksuele ouderen met elkaar in contact komen en deelnemen aan georganiseerde activiteiten. Daarnaast zijn alle (buurt)bewoners die van 'roze' gezelligheid houden welkom in Café Rosé.
Dagbesteding brengt ‘roze’ ouderen tot elkaar

“We hebben de dagbesteding voor homoseksuele ouderen geïntroduceerd zodat zij met gevoelsgenoten kunnen praten over hun levensloop en de mooie of pijnlijke momenten die daarbij horen”, vertelt Anton Koolwijk, geestelijk verzorger bij OsiraGroep. “Het blijkt dat ook in veel Amsterdamse zorgcentra onbegrip en onverdraagzaamheid heerst. Met deze ‘roze’ dagbesteding willen we ouderen een platform bieden om zichzelf te kunnen zijn, zich vrij en veilig te voelen en openlijk te kunnen spreken over hun leven en liefde.” De dagbesteding is wekelijks toegankelijk voor alle ouderen met een CIZ-indicatie. Tijdens de dagbesteding kunnen homoseksuele ouderen niet alleen herinneringen ophalen. Film kijken, samen aan een hobby werken of uitstapjes maken, behoren ook tot de mogelijkheden.

Opening Café Rosé

Naast de dagbesteding is er ook elke eerste donderdag van de maand Café Rosé. Deze bijeenkomst is voor iedereen toegankelijk die van ‘roze’ gezelligheid houdt. Donderdag 7 januari vond de opening van Café Rosé plaats. “Er waren ontzettend veel mensen aanwezig”, vertelt Koolwijk. “Rond de tweehonderd. Sommige mensen waren erg emotioneel, omdat er nu eindelijk aandacht voor hun gevoelens was. Hier hoeven de mensen geen schijn op te houden. Hier kunnen ze zichzelf zijn. Dat is het belangrijke ervan.”

Wooncomplex voor homoseksuele ouderen

Koolwijk: “De Rietvinck was twee jaar gesloten. Bij de opening hebben we nieuwe bewoners en personeel verteld dat we een homovriendelijk wooncomplex willen zijn en ook ‘roze’ activiteiten willen organiseren. Zodoende zit er eigenlijk niemand die er een probleem mee heeft. De verscheidenheid wordt hier juist als rijkdom gezien. Het moet een kleurrijk feestje zijn voor alle bewoners.” (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Video: opening Café Rosé

Lees ook:

Pesten door ouderen onderschat

Ouderenzorg werft hbo-verpleegkundigen

‘Bevorder zelfredzaamheid bij ouderen’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.