Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Daling ligduur ziekenhuizen stagneert

Stef van Delft
De gemiddelde ligduur in Nederlandse ziekenhuizen ligt al sinds 2011 rond de vijf dagen. Coppa Consultancy, dat sinds 2008 de ligduur onderzoekt, voorspelt dat de daling van de ligduur zich niet verder voortzet. Over vijf jaar zal deze rond de vijf dagen uitkomen, net zo hoog als in 2014.
ziekenhuisbed_Monkey Business Thinkstock.jpg
Foto: Monkey Business Thinkstock

De tijd dat de gemiddelde ligduur in Nederlandse ziekenhuizen ieder jaar verder daalde, ligt achter ons. De afgelopen twee jaar was zelfs sprake van een lichte stijging. Dat concludeert Coppa Consultancy op basis van analyses van jaarverslagen van ziekenhuizen.

Bodem daling ligduur bereikt
De laatste ligduurmonitor laat zien dat de ligduur tot en met 2012 ieder jaar gestaag afnam, maar dat deze in 2013 en 2014 weer iets toenam. Volgens Paul Gelderman van Coppa Consultancy, is duidelijk dat de bodem is bereikt. ‘De grootste slagen in efficiency zijn nu gemaakt. Het komt nu aan op wel heel scherpe fijnslijperij om de ligduur nog verder te verkorten. Daarom verwachten we dat de gemiddelde ligduur zich ook de komende jaren zal  handhaven op het huidige niveau.’

Dagbehandelingen
Wanneer ook dagbehandelingen worden meegenomen, komen de gemiddelden nog lager uit. In 2014 bedroeg deze zogeheten gewogen gemiddelde ligduur  3,07 dagen en dat is 12 procent lager dan in 2008. Ten opzichte van 2012 is sprake van een lichte stijging, maar die hangt waarschijnlijk samen met strengere regels voor de registratie van dagbehandeling. Daardoor neemt het aantal geregistreerd aantal dagopnamen af, wat weer leidt tot een lichte stijging van de gemiddelde ligduur.

Antonius heeft laagste ligduur
De perifere ziekenhuizen hebben over het algemeen de laagste ligduur. Dat is logisch, aangezien in topklinische en academische ziekenhuizen vaak zwaardere patiënten worden behandeld wat resulteert in een langere opname.  Wanneer gerekend wordt met gewogen gemiddelde ligduur (dus inclusief dagbehandelingen) scoort het Antonius Ziekenhuis in Nieuwengein met 2,35 dagen de laagste ligduur. Tegelijkertijd heeft het ziekenhuis veel patiënten in dagbehandeling: ruim een derde. UMC Groningen heeft met 5,58 dagen de hoogste gewogen gemiddelde ligduur. Tegelijkertijd heeft dit ziekenhuis naar verhouding het minste patiënten in dagbehandeling: een op de twintig.

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.