Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Daling zorgomzet leidt tot gedwongen ontslagen’

Redacteur Zorg+Welzijn
De groei in de zorg buigt dit jaar sterk om tot krimp. Vooral in de verpleeg- en verzorgingshuiszorg en in de ggz. Dat zal leiden tot reorganisaties en gedwongen ontslagen, verwacht 40 procent van de ggz-instellingen. Dit blijkt uit een onderzoek onder financieel managers van zorginstellingen.
‘Daling zorgomzet leidt tot gedwongen ontslagen’
Foto: ANP Lex van Lieshout

De zorgkantoren nemen veel minder langdurige zorg af. Dat leidt tot negatieve bijstellingen in de productieverwachtingen van zorginstellingen voor langdurige zorg. Dat concludeert onderzoeksbureau Finance Ideas naar aanleiding van de financiële Zorgthermometer, een periodieke toets. Daaruit blijkt dat 70 procent van de instellingen voor langdurige zorg, na jarenlange groei, het komende jaar een krimpende omzet verwacht. Reorganisaties zullen leiden tot gedwongen ontslagen.

Financiële deskundigen

Finance Ideas doet, in samenwerking met HEAD, de vereniging van financiële deskundigen in de zorg, driemaandelijks onderzoek onder de ruim 900 leden van HEAD. Voor het onderzoek van het tweede kwartaal hebben in de eerste twee weken van juni 140 financiële deskundigen uit verschillende zorginstellingen vragen beantwoord.

Omzetdaling

De dalende omzet, die leidt tot inkrimping van de langdurige- en ggz-zorg, zal reorganisaties en gedwongen ontslagen tot gevolg hebben, verwacht een groot deel van de financiële respondenten. Voor de ggz-sector zegt 40 procent van de respondenten te verwachten dat ontslagen gaan vallen buiten het natuurlijk verloop om. Binnen de ggz is de overgang van specialistische zorg naar basiszorg een belangrijk thema. De ‘financials’ verwachten daar een omzetdaling van rond de 10 procent.

Eigen vermogen

Pim Diepstraten van Finance Ideas wijst erop dat vooral in de langdurige zorg de instellingen moeten letten op hun kasstromen. ‘De impact van de kabinetsplannen is groot. Bij dergelijke onzekerheid is vooruitkijken en verschillende scenario’s doorrekenen een absolute noodzaak.’ Volgens Diepstraten staat zorginstellingen bedrijfseconomisch en financieel een enorme verandering te wachten. Het belang van financiële sturing neemt toe en daarbij zijn het financiële resultaat en het vermogen belangrijke sturingselementen. Recent werden verschillende zorginstellingen door vakbond Abvakabo nog aan de schandpaal genageld omdat hun eigen vermogen te hoog was.

2 REACTIES

  1. ZORGELIJK……? ? . Bovenstaand artikel maakt duidelijk dat veel instellingen de te verzorgen mens slechts zien als een bsn-nummer dat met een zo hoog mogelijk zorgzwaartepakket veel KASSTROMEN moet genereren , liefst naar op de ZORG parasiterende instellingen . met een staatssecretaris Van Rijn zien velen het zorggeld als water . Nomen Est Omen ……Overigens zullen de ontslagen wel voorbij de managers stromen .

  2. Lees alle reacties
  3. Een zin genomen uit hierboven:: ”Pim Diepstraten van Finance Ideas wijst erop dat vooral in de langdurige zorg de instellingen moeten letten op hun kasstromen”.
    Mijn reactie: Je kan natuurlijk ook zorgen dat de patient in een verpleeg- of zorginstelling een menswaardig en acceptabel bestaan heeft.
    ((en deze zin:: ‘Het belang van financiële sturing neemt toe en daarbij zijn het financiële resultaat en het vermogen belangrijke sturingselementen’. Mijn reactie: je kunt — als puzzle — van een hoop willekeurige woorden een zin maken, maar vaak zegt die dan helemaal niets))
    Mijn

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.