Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Daling zorgvraag uit vrees voor ontslag

Redacteur Zorg+Welzijn
Voor het eerst in jaren lijkt minder geld te worden besteed aan zorg. Reden is dat minder mensen de huisarts en het ziekenhuis bezoeken. ‘Mensen zijn bang hun baan te verliezen als ze ziek zijn.’ Dat schrijft de Telegraaf vandaag na een rondgang onder drie partijen in de zorg.
Daling zorgvraag uit vrees voor ontslag
Foto: ANP Koen Suyk

Volgens verzekeraar Achmea zou in het eerste kwartaal van dit jaar het aantal ziekenhuisbezoeken met één tot drie procent zijn afgenomen. De Landelijke Huisartsenvereniging spreekt zelfs over een afname van de vraag naar zorg met vijf procent. Dat schrijft de Telegraaf vandaag. Belangrijke oorzaak zou zijn dat mensen minder naar de dokter gaan om zich op werk niet ziek te hoeven melden.

Uitschieters

Het dagblad laat drie partijen aan het woord: Hugo Keuzenkamp van het Westfries Gasthuis in Hoorn zegt dat de bezoeken aan de polikliniek met twee procent zijn afgenomen. De voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging, Steven van Eijck, spreekt over een daling van het aantal doktersbezoeken met ‘uitschieters tot tien procent’. Zorgverzekeraar Achmea zegt dat vijf procent minder vraag jaarlijks zo’n 1,6 miljard euro aan uitgaven zou schelen.

Uitstellen

Een belangrijke oorzaak voor de vermindering van de vraag naar zorg is dat mensen minder naar de dokter gaan. Zij zijn bang dat ze hun baan verliezen als ze zich ziek zouden melden. Volgens Keuzenkamp en Van Eijck is het ‘zorgelijk dat mensen hun behandeling uitstellen’. Andere oorzaak die wordt genoemd is het opheffen van specifieke poliklinieken voor veel voorkomende klachten zoals hoofdpijn en griep. Verder wordt meer zorg, die vroeger door de specialist werd gedaan, door de huisarts overgenomen. Zoals behandeling van depressie en diabetes.

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. De meeste mensen die intensief van de zorg gebruik maken hebben helemaal geen baan. Vrouwen hebben veelal geen voltijds-baan en kunnen dus prima buiten werktijd van de zorg gebruik maken. Mannen zitten in toenemende mate thuis en juist dan gebruiken ze zorg. Kom dus maar eens eerst met een onderbouwing voor iets een ‘belangrijke oorzaak’ te noemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.