Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Damen noemt uitlatingen Aghina ‘onzin’

Mark van Dorresteijn
Bestuurslid Eelco Damen van de Vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg (NVZD) vindt de uitspraken van de geschorste NVZD-directeur Jan Aghina “absolute onzin”. Aghnia zei tijdens een hoorzitting deze week dat Damen "mij ooit heeft bezworen hem nooit te bellen inzake NVZD."
Damen noemt uitlatingen Aghina 'onzin'

Afgelopen maandag diende het kort geding over de bestuurscrisis bij de NVZD. Er kwam nog geen uitspraak. De kantonrechter in Utrecht wil pas over een eventueel ontslag van NVZD-directeur Jan Aghina beslissen wanneer de NVZD-leden zich hebben kunnen uitspreken over het vertrouwen dat zij stellen in hun bestuur.

Bestuurscrisis NVZD

Het bestuur van de NVZD beschuldigt haar geschorste directeur Aghina van slechte communicatie. “Wat betreft het verwijt dat ik te weinig met het bestuur zou hebben gecommuniceerd, kan ik zeggen dat bestuurslid Eelco Damen mij ooit heeft bezworen hem nooit te bellen inzake NVZD”, zegt Aghina. “Dat geeft wel aan hoe de communicatie was tussen bestuur en bureau.” Damen laat desgevraagd weten de uitspraken van Aghina “absolute onzin” te vinden.

Mediator

De rechter gaf tijdens de zitting de aanwijzing aan het NVZD-bestuur dat het op zijn minst nog eens met een mediator en Aghina om de tafel moet gaan zitten. Volgens de advocaat van Aghina blijkt hieruit dat de rechter de gronden flinterdun vindt voor een schorsing, laat staan voor ontslag. In het kort geding vroeg directeur Jan Aghina van de NVZD om opheffing van zijn schorsing en een schadevergoeding van tienduizend euro.

Van schoring naar ontslag

Het NVZD-bestuur wil de schorsing omzetten in ontslag. Aghina is door het bestuur geschorst omdat hij zich niet aan zijn functieomschrijving zou hebben gehouden. Volgens Aghina ging het bestuur onprofessioneel te werk en werd hij door bestuursleden gehinderd bij de dagelijkse leiding van de vereniging. “Van een terugkeer van Aghina kan wat het bestuur betreft geens prake zijn”, aldus de advocaat van het bestuur tijdens de zitting. De leden denken mogelijk anders over zijn terugkeer, zegt Aghina. Die zullen volgens hem tijdens een algemene ledenvergadering op 19 november het bestuur van de NVZD met een motie naar huis sturen en hem weer binnenhalen. De rechter zal vanwege deze mogelijkheid pas na deze ledenvergadering een oordeel vellen en wel op 1 december.

Salariscode

Het grootste probleem van het bestuur met Aghina is concreet dat Aghina meerdere malen met de pers over de salariscode van de NVZD heeft gesproken zonder het bestuur hierover te informeren. Het verwijt van Aghina richting het bestuur is dat bestuursvoorzitter Bert Bunnik pas na zijn ontslag als zorgbestuurder zich bovenmatig met de NVZD is gaan bemoeien en zich als een stoorzender heeft gedragen. “Nu Bunnik voorzitter van de hockeybond wordt, zal dit probleem zijn opgelost”, zegt Aghina. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Bestuur NVZD wil directeur Jan Aghina ontslaan

Positie NVZD-bestuur wankelt

Bestuurders stemmen voor salariscode NVZD

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.