Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

DBC-Onderhoud lanceert spelregeltool ggz

Mark van Dorresteijn
DBC-Onderhoud heeft een online tool gelanceerd waarmee de regelgeving rondom registratie van dbc’s in de ggz overzichtelijk en toegankelijk wordt.
DBC-Onderhoud lanceert spelregeltool ggz
Foto: ANP - Lex van Lieshout

De spelregeltool kent een overzichtelijke indeling die de stappen in de registratie van een dbc volgen (openen, typeren, registreren, sluiten). Vanaf 2014 is bovendien in één oogopslag te zien welke spelregels gewijzigd zijn ten opzichte van het voorgaande jaar.

Van papier naar digitaal

De online versie combineert de overzichtelijkheid van de papieren spelregels met de voordelen van een webinterface, zoals gemakkelijke navigatie en de mogelijkheid om informatie te filteren op soort instelling of praktijk. Kevin van Berlo, key-user bij ggz instelling De Woenselse Poort: ‘De mogelijkheid om een filter op relevante informatie voor de eigen instelling toe te passen en informatie te verbergen die niet van toepassing is, is zeker een uitkomst.’

4 REACTIES

 1. Zoals In de NRC van vandaag op blz 14 aan de hand van de somatische praktijk wordt uitgelegd, is het een vervreemdend systeem. Hieronder een gedeelte uit het stuk.
  ‘..Stel u gaat naar de supermarkt om ontbijt in te kopen. Bij binnenkomst krijgt u een kar met daarin brood, boter en kaas. Tijdens uw bezoek pakt u nog een brood, alsook vleeswaren en jam. Boter heeft u niet nodig, deze legt u terug in het schap.
  Bij de kassa krijgt u tot uw verbazing een bon voor brood, boter en kaas. Dit dient te worden betaald. Op uw opmerking dat u helemaal geen boter heeft, maar wel jam antwoordt de caissière: „Regels zijn regels.”
  Rare situatie: klanten betalen voor producten die ze niet pakten, de supermarkt levert producten waar niet voor wordt betaald. Welkom in de financiering van de ziekenhuiszorg.
  In 2005 is door de overheid in kaart gebracht welke zorgactiviteiten per patiënt met een bepaald ziektebeeld gemiddeld werden verricht. Dit gemiddelde per ziektebeeld is vertaald naar een Diagnose Behandel Combinatie (DBC), waarvan er meer dan 20.000 bestaan. (De kar met brood, boter en kaas.)
  Om dit systeem te vereenvoudigen is sinds 2012 het ‘DBC’s op weg naar transparantie’-model (DOT) ingevoerd. Hierbij zijn simpel gezegd meerdere DBC’s samengevoegd tot een DOT. …. ‘ (enz over de DOT die het allemaal nog ongrijpbaarder maakt)

 2. Lees alle reacties
 3. Als eerstelijns zorgprofessional vermoed ik dat u niet eens wat te maken heeft met de DBC systematiek. Klinkt als een gevalletje nutteloos bashen.
  Voor DBC-Onderhoud: mooi werk geleverd! De spelregels hadden al een mooie update gekregen en de online variant is een volgende mooie stap.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.