Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Boer: ‘NVZ heeft te lang plas opgehouden’

Roelf de Boer, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), wil zich meer gaan bemoeien met de zorgsector. De beperkte houdbaarheid van zorgbestuurders, dreigende faillissementen en medische missers van specialisten: De Boer heeft zich verbaasd over de sector sinds hij eind juni 2008 werd benoemd tot voorzitter van de NVZ. “We hebben te lang onze plas opgehouden”, meldt De Boer in de Volkskrant.

“Die korte gemiddelde zittingsduur van een bestuursvoorzitter is heel erg slecht”, aldus De Boer over het snelle verloop van zorgbestuurders. “Het eerste jaar kijkt zo iemand rond, het tweede jaar is hij effectief en in de rest van de tijd is iedereen alweer aan zijn stoelpoten aan het zagen.” Een ziekenhuisdirecteur behoudt gemiddeld maar 2,8 jaar zijn positie.

Medisch specialisten

Volgens De Boer zijn medisch specialisten het meest behendig in het zagen aan de stoelpoten van zorgbestuurders. “Specialisten zijn, met het verplegend personeel, de ruggegraat van de ziekenhuizen. We moeten heel goed omgaan met de kennis en de kunde, maar het moet wel in dienst staan van het geheel”, meldt de voorzitter van de NVZ diplomatiek. “De machtsverhoudingen moeten opnieuw tegen het licht worden gehouden.”

Raad van toezicht

Raden van toezicht moeten professionaliseren volgens De Boer. “In het verleden werden leden van de raad van toezicht vaak via via gevonden, en daar kwamen ze ook weer specialisten tegen. Dat gaat nu anders, zakelijker. Dat moet ook. Men moet bereid zijn elkaar aan te spreken. Als ik Harry Borghouts, die jarenlang voorzitter van de raad van toezicht bij de IJsselmeerziekenhuizen was, hoor zeggen dat hij niet heeft geweten dat er zulke problemen waren, dan vind ik dat zeer triest. Als de voorzitter het niet weet, wie dan wel?” (Zorgvisie – Nico van Wijk)

Lees ook:

Roelf de Boer voorzitter NVZ

Vertrek zorgbestuurders kost zeker twintig miljoen

NVZ daagt Slotervaartziekenhuis

NVZ wil opleidingsfonds verpleegkundigen

Circus rond IJsselmeerziekenhuizen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.