Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Inspectie gaat in hoger beroep in de zaak MiraTes

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat in hoger beroep in de zaak MiraTes. De Inspectie is het niet eens met de uitspraak van 28 maart jongstleden. De rechter eiste toen rectificatie van de berichtgeving op de site van IGZ over het verscherpt toezicht op zelftestproducent MiraTes.

Het grootse probleem volgens IGZ is dat de voorzieningsrechter voorbij is gegaan aan de stelling van de IGZ dat de aanprijzing van de zelftest van MiraTes verwarrend is. “De zelftest van MiraTes is géén tumormarker, de test onderzoekt alleen maar bloed”, zegt Inspectiewoordvoerder Wouter van der Horst. “Een tumormarker is een middel dat aantoont of iemand een tumor heeft terwijl de test van MiraTes alleen cellen in bloed opspoort.”

Betrouwbaar

Daarnaast is het volgens de Inspectie onduidelijk waarop de claim dat de test een betrouwbaarheid van 99% heeft, gebaseerd is.

Beslissing

Ondanks de bezwaren van IGZ besloot de rechter vorige maand dat van de kop van het persbericht van de IGZ ten onrechte de suggestie uitgaat dat er sprake is van een wettelijke maatregel. Daarbij stelde de rechter dat de IGZ bij gebrek aan effectieve middelen heeft gegrepen naar het middel van publicatie. (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Inspectie kon niet ingrijpen bij testen

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.