Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge kondigt actieprogramma aan voor kansrijke start baby’s

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Minister De Jonge heeft vanochtend een landelijk actieprogramma aangekondigd om een valse start bij pasgeboren baby’s aan te pakken. Hij wil onder meer de zorg voor pasgeboren baby’s en voorlichting over zwangerschap en bevalling verbeteren. Om dat te bereiken, moeten zorgprofessionals meer samenwerken, aldus de minister.
Minister Hugo de Jonge pakt de zorgval aan.
Minister Hugo de Jonge. Foto: VWS

De Jonge vertelt dat de eerste duizend dagen van een kind cruciaal zijn voor een goede ontwikkeling. In de praktijk krijgt echter 14 procent van de Nederlandse kinderen een valse start, door bijvoorbeeld vroeggeboorte en/ of een te laag gewicht bij de geboorte. Daar wil de minister verandering in gaan brengen.

Oorzaken

Belangrijke oorzaken voor deze valse start zijn psychosociale problemen binnen een gezin, huisvesting, armoede en schulden. Deze gezondheidsproblemen hebben gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van een pasgeboren baby op jonge en latere leeftijd. Kinderen van vrouwen uit achterstandswijken hebben zelfs een aanzienlijk groter risico op sterfte en ziekte rond en recent na de geboorten, aldus De Jonge.

Samenwerking zorgprofessionals

De minister wil het landelijk actieprogramma samen met gemeenten en partijen uit de geboortezorg en jeugdgezondheidszorg gaan optuigen. Een belangrijk aandachtspunt is de verbetering van voorlichting over zwangerschap en bevalling. Om het programma tot een succes te maken, is een intensivering en verbetering in de samenwerking tussen wijkteams, kraamzorg, verloskundigen en jeugdgezondheidsmedewerkers van belang.    

Landelijk actieprogramma

De Jonge komt voor de zomer met het landelijke actieprogramma, genaamd Kansrijke Start. De bewindsman heeft het nieuwe programma vanochtend tijdens een werkbezoek aan het ProNova-college in Schiedam aangekondigd.

Volgens VWS zitten gemeenten echter niet stil omtrent de aanpak van een goede start voor kinderen. Zo is Schiedam één van de gemeenten die met het door VWS gefinancierde programma Healthy Pregnancy 4All werkt voor een samenhangende aanpak rondom een bevalling. Daarbij start de gemeente de voorlichting over het belang van gezond zwanger worden zo vroeg mogelijk, onder meer met preconceptielessen op scholen en kinderwensspreekuren. Recent is er een start gemaakt met de bekendmaking van de resultaten uit het programma Healthy Pregnancy 4All naar 165 gemeenten. De minister trekt daar 1,5 miljoen euro voor uit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.