Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De Jonge wil advies SER over betaalbaarheid

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Minister Hugo de Jonge heeft de SER en de WRR gevraagd om de grenzen van de toekomstige zorguitgaven in kaart te brengen en met beleidsopties te komen. Dat staat in een brief aan de Kamer.
Minister Hugo de Jonge pakt de zorgval aan.
Minister Hugo de Jonge. Foto: VWS

De Sociaal Economische Raad (SER) wordt doorgaans geraadpleegd als wijzigingen op sociaal economisch gebied op de agenda staan. Zo heeft het adviesorgaan in het verleden een prominente rol gespeeld bij veranderingen in het zorgstelsel.

De raad is gevraagd stil te staan bij de gevolgen van de stijgende zorgkosten voor de economie en voor de arbeidsmarkt. Daarnaast is gevraagd naar de verwachtingen ten aanzien van de solidariteit en wordt een antwoord gezocht op de vraag of een door de politiek vastgestelde norm voor de kostengroei en de  druk van de zorg op de arbeidsmarkt zinvol is en op maatschappelijk draagvlak kan rekenen. De Jonge wil graag begin volgend jaar horen wat de eerste  bevindingen zijn. Het definitieve advies zou eind 2019 moeten verschijnen.

De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) is eveneens gevraagd om zich over de betaalbaarheid te bogen met als vraag of we iets kunnen leren van omliggende landen en of we gebruik kunnen maken van creatieve oplossingen om de uitgaven te beteugelen.

In 2012 heeft de ambtelijke Taskfoce Beheersing Zorguitgaven geadviseerd om de zorguitgaven gelijk te laten opgaan met de economische groei. Destijds is ook geadviseerd de eigen bijdragen voor alle vormen van zorg te verhogen en om bijvoorbeeld de huisarts onder het eigen risico te brengen. Een ander advies was om huishoudelijke verzorging uit de WMO te halen en om de toenmalige AWBZ te beperken tot zware intramurale zorg. Zes jaar geleden waren de financiële problemen groot. Inmiddels is sprake van een begrotingsoverschot.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.