Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

De weg naar structurele bekostiging voor e-health

Eindredacteur / Nieuwscoördinator
Om structurele bekostiging voor e-healthtoepassingen te realiseren, moeten zorgaanbieders en financiers tijdig met elkaar in gesprek gaan en samen nadenken over andere vormen van bekostiging. Dat blijkt uit onderzoek van adviesbureau Equalis in opdracht van innovatie- en kennisnetwerk VitaValley. ­­
PGO
Foto: iStock

Equalis voerde gesprekken met deelnemers van de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) en financiers. De stimuleringsregeling voor het gebruik van e-healthtoepassingen in de thuisomgeving heeft als doelstelling dat innovatieve oplossingen na afloop van de subsidieperiode kunnen voortbestaan zonder subsidie. Onderdeel van de SET is een ondersteuningsprogramma: SET-up. Dit programma biedt praktische ondersteuning en helpt bij kennisuitwisseling tussen regionale initiatieven.
Het adviesbureau bracht in kaart hoe partijen structurele bekostiging kunnen verkrijgen voor e-health en wat  de uitdagingen daarbij zijn. De ervaringen en inzichten zijn door VitaValley gebundeld in de publicatie ‘Structurele bekostiging e-health: stappenplan en tips’.

Uitdagingen

Als belangrijkste knelpunten om structurele financiering te verkrijgen noemen de deelnemers van de SET het aantonen van de effecten en het opstellen van een erkende business case.

Uit de gesprekken die Equalis voerde met deelnemende zorgaanbieders, komt verder naar voren dat ze behoefte hebben aan meer inzicht in de mogelijkheden voor structurele bekostiging. Zorgaanbieders geven aan dat het ontbreekt aan uniformiteit in de eisen van financiers, dat het aanvraagproces tijdrovend is en dat het onduidelijk is welke contractvormen er zijn.

Daarnaast blijkt dat zorgaanbieders behoefte hebben aan een duidelijke checklist, goede voorbeelden en tips van anderen. Ervaringen en inzichten delen over structurele bekostiging wordt dan ook als waardevol gezien.

Stappenplan

VitaValley vatte de uitkomsten uit het onderzoek van Equalis samen in een stappenplan en tips die zorgaanbieders kunnen helpen om structurele bekostiging te verkrijgen voor e-health-toepassingen en succesvol te implementeren. De verschillende stappen zijn: 0 Coalitievorming; 1 Visievorming; 2 Planvorming; 3 Inrichten; 4 Uitvoeren en evaluatie; 5 Inbedding en opschalen.

Implementatie

De implementatie blijkt succesvoller als samen met betrokken medewerkers wordt gekeken welke verandering je wilt bereiken met de e-healthtoepassing. Belangrijk is het om aan te sluiten bij de knelpunten die zorgpersoneel ervaren.

Zorginkopers kunnen bijdragen aan de implementatie door duidelijkheid verschaffen: uniforme eisen voor zowel de bekostiging als de meting van de effecten. Dit helpt ook bij het opschalen van e-healthtoepassingen.

Verder schrijft VitaValley: ‘Meet als zorgaanbieder gedurende de implementatie of je ook daadwerkelijk bereikt wat je wilt met de e-healthtoepassing. Breng in kaart of je met de goede dingen bezig bent en blijf hierover in gesprek met je zorginkoper.’

Onderdeel van transformatie

De toepassing moet volgens het kennisnetwerk onderdeel zijn van een transformatie waardoor zorg efficiënter wordt ingericht, en zorg vervangen die al wordt geboden. ‘Blijf de goede dingen doen tegen minder kosten, of ga meer doen tegen gelijkblijvende kosten. Integreer als organisatie de e-healthtoepassing in je zorgpad én de werkprocessen. Als het een losstaande toepassing is (en blijft) gaat het niet leiden tot een structurele verandering.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.