Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deloitte lanceert aparte e-health adviestak

Deloitte heeft een nieuw label Digital Health Compliance (DHC) opgezet. Dat is een multidisciplinair team van experts dat er voor zorgt dat technologische ontwikkelingen in de zorg voldoen aan wet- en regelgeving en dat complexe compliance-vraagstukken effectief worden aangepakt met behulp van technologie.
epd.jpeg

Deloitte wil alle organisaties in de zorgketen helpen op de juiste manier om te gaan met patiëntgegevens, met inachtneming van technologische, maatschappelijke, juridische en ethische ontwikkelingen. DHC  biedt hiervoor verschillende diensten aan. Zoals hacking-as-a-service, waarbij ethische hackers de beveiliging van software testen, Assuring Medical Apps, dat checkt of zorgapps continu voldoen aan de huidige wet- en regelgeving tot chatbots die (juridische) vragen beantwoorden.

E-health
Aanleiding voor de oprichting van DHC is de opmars van technologische ontwikkelingen en e-health in de zorg, maar ook de toename in complexiteit door nieuwe toetreders in zorgketens, zoals MedTech-bedrijven en de patiënt zelf. Meer dan 80 procent van de zorgaanbieders geeft aan actief of reactief te willen investeren in ontwikkelingen zoals health-apps en wearables, blijkt uit recent onderzoek van Deloitte (Future of HealthCare). Tegelijkertijd is de sector Gezondheid en Welzijn koploper op het gebied van gemelde datalekken met 28,9 procent van de incidenten in 2016, meldt het Jaarverslag van Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Volgens een CPB-rapport in opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie hadden 15 van de 25 ondervraagde ziekenhuizen in de voorbije drie jaar last van gijzelsoftware. Met verregaande gevolgen, zoals sluiting van complete afdelingen, bericht het FD. Van de zorgaanbieders realiseert 78 procent zich echter wel dat veilige opslag en verwerking van datastromen rondom de patiënt een kernproces wordt, blijkt uit onderzoek van Deloitte.

Omgaan patiëntengegevens
Rob Peters, senior manager Deloitte Digital Health Compliance: ‘Met recente incidenten in de zorgsector in het achterhoofd, bij ziekenhuizen in het bijzonder, leeft het besef dat privacy, security en wet- en regelgeving een belangrijk aandachtspunt is geworden. Helaas regeert nu onzekerheid, terwijl e-health de zorg juist naar een hoger plan kan trekken, de kwaliteit van leven kan verbeteren, de zorgconsument daadwerkelijk meer regie kan geven en aanzienlijke kosten kan besparen. Met DHC willen wij alle zorgaanbieders en technologiebedrijven in de zorg helpen om effectiever op een verantwoorde manier om te gaan met patiëntgegevens, helpen standaarden ontwikkelen en het vertrouwen laten toenemen.’

Dossier e-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Lees hier de uitlegpagina E-health. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda. Berichten in het dossier gaan bijvoorbeeld over implementatie en bekostiging, videocontact met thuiszorgmedewerkers, telemonitoring van patiënten met chronische aandoeningen, preventie met behulp van technologie maar ook hoe zorgpersoneel werkt met e-health.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.