Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Deloitte: Versnippering speelt broodnodige opschaling Medische Service Centra parten

Zorgvisie-redacteur met als specialisme tech en innovatie in de zorg. Tevens stem van de podcast Voorzorg.
Medische Service Centra (MSC) kunnen een belangrijke rol spelen om thuismonitoring in de zorg toekomstbestendig te maken. Versnippering is een grote sta-in-de-weg om MSC op te schalen. Het moet dus actief worden aangejaagd, onder meer met gerichte financiering. Dat schrijft Deloitte in een verkenning in opdracht van de NVZ en ZN.
Ontwerp Zonder Titel (34)
Beeld: denisismagilov / stock.adobe.com

Toenemende zorgvraag, gebrek aan personeel en almaar oplopende kosten: het rijtje problemen waar de zorg mee te maken heeft is inmiddels welbekend. Medisch-specialistische zorg digitaal dicht bij de patiënt brengen biedt een hoop kansen om ze op te lossen, schrijft Deloitte in de verkenning. Thuismonitoring heeft de afgelopen periode een hoge vlucht genomen, maar zal de volgende stap in de ontwikkeling en opschaling moeten zetten.

Sleutelrol

Medische Service Centra (MSC) kunnen een sleutelrol spelen om dit goed te organiseren. Zij hebben een gidsfunctie in het zorgpad en fungeren als eerste aanspreekpunt voor de patiënt. MSC ondersteunen enerzijds de patiënt, van wie meer gevraagd wordt dan in traditionele zorg. Zelf waardes meten en doorgeven en beeldbellen met de zorgverlener om maar wat te noemen. Anderzijds ondersteunen MSC de zorgverlener door bijvoorbeeld de meetwaarden in de gaten te houden en de zorgverlener alleen in te schakelen als dat echt nodig is. ‘Op deze wijze kunnen MSC een veelbelovend instrument zijn om digitale zorg voor patiënten te faciliteren en zorgaanbieders te ondersteunen’, schrijft Deloitte.

Ieder voor zichzelf

Het is dan ook logisch dat veel zorgaanbieders zelf al dergelijke centra hebben opgetuigd. Het gaat tot dusverre vooral om individuele initiatieven en daar wringt de schoen volgens Deloitte. ‘Lessen uit andere sectoren zoals banken, telecombedrijven en (online) retailers demonstreren dat digitale dienstverlening gebaat is bij voldoende volume, omdat daarmee kan worden geïnvesteerd in een betere dienstverlening en (24/7) bereikbaarheid’, schrijven de analisten. Wat precies de perfecte schaal is om dit goed te organiseren en bekostigen is niet helemaal duidelijk. Die verschilt ook per functie en patiëntgroep. Als een paal boven water staat wel de conclusie dat ieder voor zichzelf in ieder geval verre van ideaal is. Door meer samen te werken kunnen technologische en operationele knelpunten ook beter worden weggewerkt.

Houding van zorgprofessional

Afgezien van de versnippering speelt de houding van de zorgprofessional een belangrijke rol, zo staat in de verkenning. Die is niet altijd positief. Een gebrek aan vertrouwen in de kwaliteit van deze vorm van zorg, een wens de eigen autonome positie te beschermen en het risico op omzetderving zouden daar de voornaamste redenen voor zijn. Toch schetst Deloitte zeker niet het beeld van een mokkende en weigerachtige zorgverlener. Zo staat in de verkenning: ‘Het enthousiasme van patiënten en zorgverleners over de eerste resultaten van thuis behandelen laat zien dat met een zorgvuldige aanpak de doorontwikkeling van MSC breed gewaardeerd zal worden.’ Bovendien verwacht Deloitte dat de aankomende generaties patiënten en zorgprofessionals digitaal vaardiger zijn.

Modern zorglandschap

Om de toekomstige generaties van dienst te zijn met een modern zorglandschap, moet nu verandering worden ingezet. Dat gaat door de genoemde versnippering niet vanzelf en zeker niet snel genoeg. De verkenning benoemt twee essentiële transitiestappen om dit aan te jagen. Ten eerste is het van belang om zorgaanbieder overstijgende samenwerkingsverbanden op te zetten. Dat moet leiden tot wederzijds vertrouwen en gezamenlijk eigenaarschap. Ten tweede is er volgens Deloitte specifieke toekenning van transformatiegelden nodig om een aantal MSC gericht en snel op te schalen. Die zouden digitale diensten voor alle patiënten en zorgaanbieders moeten maken.

Glasheldere conclusie

Het document van Deloitte is nog maar een verkenning, dus het valt te bezien of en zo ja wanneer NVZ en ZN hier werk van maken. Toch maakt de verkenning glashelder wat er moet gebeuren. ‘Uiteindelijk is het voor de kwaliteit en de betaalbaarheid van de zorg wenselijk als alle patiënten en zorgaanbieders in Nederland bediend kunnen worden door een beperkt aantal MSC die voor meerdere zorgaanbieders actief zijn.’

1 REACTIE

  1. ‘Lessen uit andere sectoren zoals banken, telecombedrijven en (online) retailers …’ Een van de belangrijkste lessen voor mij is dat dergelijke ‘service centers’ na opschaling alles behalve kwaliteit verbeteren via anonieme call centers en de onmogelijkheid om ooit nog een begripvol, bekwaam en bevoegd mens te spreken te krijgen. Dus dat moet in de zorg dan echt anders en beter. Dat NVZ en ZN en haar adviseur gerichte financiering en opschaling broodnodig vinden hoeft natuurlijk niet te verbazen. Maar: kwaliteit omlaag = kosten omhoog (dus betaalbaarheid omlaag). En andersom. Toch? Dus!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.