Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Dementerenden reageren goed op ‘nepdeur’

Ouderen met dementie of psychiatrische problematiek kunnen in een zorginstelling baat hebben bij een gepersonaliseerde voordeur die lijkt op de voordeur van een vroegere woning. Dit blijkt uit een verkennend onderzoek van het Trimbos-instituut.
Dementerenden reageren goed op 'nepdeur'

De gepersonaliseerde voordeuren (’true doors’) zijn opplakdeuren met de afbeelding van een voordeur van een vroegere woning. Een voordeur staat vaak symbool voor een bepaalde periode uit iemands leven of een plek waar iemand met plezier gewoond heeft. Wanneer deze persoon naar de zorginstelling verhuist, kan een deur uit het verleden als het ware ‘meegenomen’ worden naar de nieuwe woonomgeving.

True door

Het onderzoek laat zien dat ’true doors’ een positieve impact kunnen hebben op zowel de bewoners, verzorgenden als familieleden. Uit het onderzoek blijkt onder andere dat ’true doors’ het ophalen van herinneringen kunnen stimuleren bij bewoners, een belangrijke bezigheid die kan leiden tot meer welbevinden.

Charim

Het onderzoek werd uitgevoerd op zorglocatie D’n Aok, onderdeel van Zorggroep Charim te Veenendaal. Op deze zorglocatie wonen zowel ouderen met dementie als psychiatrische problematiek.

Innovatie in de zorg

Innovatie is nodig om kwaliteit en betaalbaarheid van zorg te garanderen. In dit dossier: nieuws, blogs en achtergronden over zorginnovatie.

4 REACTIES

  1. M.i. is de benaming "dementerenden" juister dan "mensen met dementie"- het laatste impliceert een soort eindstadium van de aandoening en doet geen recht aan de veelheid aan.
    fases, stadia en graderingen ervan.
    Net zoals "ouderen" beter – en sympathieker – weergeeft dan "oud" over wie je het hebt.

  2. Lees alle reacties
  3. Zou het niet veel mooier zijn als deze mensen gewoon in hun eigen vertrouwde kamer kunnen wonen ook al moeten ze beschermd en begeleid wonen? En niet als ze elke keer de deur open doen toch weer in een verpleeghuiskamer terecht komen met heel veel standaard inrichting?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.