Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Den Haag kort zorginstelling bij hoog salaris

De gemeente Den Haag wil het mes zetten in de subsidie van instellingen die hun bestuursleden of directeuren een salaris geven van meer dan 188.000 euro per jaar. Het bedrag dat topfunctionarissen meer verdienen dan deze balkenendenorm wordt dan gekort op de gemeentelijke subsidie.
Den Haag kort zorginstelling bij hoog salaris

Onder andere Stichting Bronovo en de Stichting Parnassia Bavo Groep krijgen met dit beleid te maken. De Haagse wethouder Sander Dekker (Financiën) heeft de nieuwe regels woensdag bekendgemaakt. Als de gemeenteraad ermee instemt, zou het nieuwe criterium direct van kracht worden bij gemeentelijke subsidieaanvragen. Den Haag loopt hiermee vooruit op landelijke wetgeving, die de minister de mogelijkheid geeft in te grijpen in buitensporige salarissen van (semi-)publieke instellingen.

Balkenendenorm

In 2009 ontvingen volgens wethouder Dekker 29 medewerkers van zestien instellingen die subsidie krijgen van de gemeente Den Haag, een salaris dat boven de balkenendenorm ligt. Dit was een groter aantal dan in 2008. Volgens de gemeente zijn er ‘duidelijk signalen’ dat de cijfers van 2010 ‘allesbehalve beter geworden zijn’, zo meldt het ANP.

Subsidieaanvraag

Naast organisaties in de sector zorg en welzijn, gaat het ook om woningbouwcorporaties zoals Staedion en Stichting WoonZorg Nederland. Bij een nieuwe subsidieaanvraag gaat de gemeente het bedrag dat bestuurders boven op de balkenendenorm krijgen sowieso korten op de mogelijk verstrekte subsidie. Staedion ontkent overigens dat zijn bestuurder boven de norm zit.

Salarisverhoging

Dekker: “Kennelijk is het aan deze instellingen volstrekt voorbijgegaan dat er een hoogoplopend publiek debat wordt gevoerd over dit soort over-de-topsalarissen.” Den Haag is naar eigen zeggen de eerste gemeente in het land die deze maatregel toepast. Het stuit Dekker vooral tegen de borst dat instellingen die een maatschappelijke rol vervullen zo lichtzinnig omgaan met de balkenendenorm. “Sommige bestuurders hebben er het afgelopen jaar weer een bedrag aan salarisverhoging bij gekregen dat sommige gezinnen in Den Haag niet eens hebben om een jaar van rond te komen.”

Andere gemeenten

Den Haag stelt dat het goed zou zijn als andere overheden het voorbeeld volgen. De wethouder wil over het onderwerp overleg in de G4, de vier grootste Nederlandse gemeenten. In Rotterdam ziet verantwoordelijk wethouder Jantine Kriens (PvdA) “de manier van werken in Den Haag met belangstelling tegemoet”, aldus een woordvoerder. Hij zei verder dat Rotterdam subsidies toekent op basis van projecten. “We verwachten dat een instelling een project voor een bepaald bedrag realiseert.” De gemeente Amsterdam kon nog niet reageren. (ANP – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Wet topsalarissen in strijd met wens Kamer

Specialisten akkoord met salarisvoorstel

Bestuurders overschrijden nog steeds balkenendenorm

Kamer wil balkenendenorm voor zorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Zelfs de Balkenendenorm is een te hoge norm voor bestuurders. 75% ligt meer in de rede. De salarisniveaux betuurder t.o.v. de medewerkers op de werkvloer staat niet meer in vehouding. Daar zou het beleid meer op gericht moeten worden. Maak de gezondheidszorg gezond door de extreme salarissen te elimineren en ons weer echt bezig te houden met maatschappelijke verantwoordelijkheid.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.