Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Depressie leidt tot grotere kans op hart- en vaatziekten

Annelies Vermeulen
Mensen die lijden aan een depressie of een angststoornis hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van Adrie Seldenrijk, die promoveert bij VUmc en GGZ inGeest.
Depressie leidt tot grotere kans op hart- en vaatziekten

Depressie en angststoornissen gaan volgens het onderzoek samen met risicovolle veranderingen in de bloedvaten, die uiteindelijk leiden tot hart- en vaatziekten. “Het lijkt dus raadzaam bij depressie- en angstpatiënten extra aandacht te schenken aan de staat van de hart- en vaatgezondheid”, concludeert Seldenrijk.

Hart- en vaatziekten

Depressieve of angstige mensen blijken driemaal zoveel kans te hebben op vaatvernauwing in de benen. Ook hebben zij een toegenomen stijfheid van de vaten rond het hart. Bovendien blijkt dat de mensen die ernstiger klachten hebben of al heel lang klachten hebben, een grotere vaatstijfheid hebben.

Oorzaak en gevolg

Over de oorzaken en gevolgen geeft het onderzoek geen uitsluitsel. Een ongezonde levenstijl hangt wel samen met vaatschade, maar verklaart niet waarom depressieve mensen vaker hart- en vaatziekten hebben. (Zorgvisie – Annelies Vermeulen)

Lees ook:

Trimbos onderzoekt zelfmanagement bij angst en depressie

Betere samenwerking nodig bij hart- en vaatziekten

‘Sterfte hartinfarct met 80 procent gedaald’

1 REACTIE

  1. Mijn indruk is dat veel onderzoek blijft steken in statistieken en algemeenheden over ‘levensstijl’, terwijl zinvolle hypotheses zijn op te stellen vanuit besef van de relaties met stress en zoiets als uit de hand gelopen activatie van overlevingssystemen. Hypertensie (of sterk wisselende tensies die m.i. bij bijna alle chronischer patiënten voorkomen), onder- en overreacties van het immuunsysteem (op grond waarvan immunoloog Drexhage sprak van een ‘inflammatory state’), en veranderingen in de bloedstolling, eisen hun tol, mogen we aannemen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.