Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Derde bijstandsgerechtigden krijgt psychische zorg

Redacteur Zorgvisie
Een op de drie mensen in de bijstand ontvangt psychische zorg. Daarmee zijn uitkeringsgerechtigden verantwoordelijk voor ruim 58 procent van de totale kosten van de geestelijke gezondheidszorg (ggz). Dat meldt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
Psych2-AdobeStock-400.jpg
Foto: AdobeStock

Het ministerie liet de Harvard University en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) onderzoek doen naar het onderwerp. Uit dat onderzoek blijkt dat 31 procent van de mensen met een uitkering psychische zorg ontvangt, dat kan zowel om ggz-zorg gaan als om het gebruik van medicijnen vanwege psychische klachten. Doordat er zoveel uitkeringsgerechtigden een vorm van psychische zorg ontvangen, zijn ze verantwoordelijk voor bijna 60 procent van de totale kosten van de ggz, melden de onderzoekers.

Psychische problemen, afstand tot werk
Volgens het ministerie hebben mensen met psychische aandoeningen van alle groepen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt de meeste moeite om een baan te vinden. Dat terwijl juist het hebben van een baan kan bijdragen aan de psychische gezondheid van mensen. De ggz is daarom al langer bezig om mensen met psychische problemen aan het werk te krijgen of houden. Jacobine Geel, voorzitter van GGZ Nederland: ‘Werken is meedoen. Het helpt enorm bij het herstel van een psychische aandoening. En dat is logisch, want zo tellen mensen weer mee en staan ze in contact met anderen. Laten we samen het verschil maken voor de mensen die nu ongewild zonder baan aan de kant staan.’

Oplossing voor bijstandsgerechtigden
Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft voor de komende twee jaar 3,5 miljoen euro vrijgemaakt om ervoor te zorgen dat de ggz, gemeenten en het UWV nauwer gaan samenwerken om iets aan deze ontwikkeling te doen. Het geld moet vooral worden besteed aan regionale samenwerking: 31 arbeidsregio’s gaan de komende tijd een samenwerkingsplan opstellen.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.