Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties8

Dermatologen betichten NZa van ‘wanprestatie’

De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie (NVDV) noemt de definitieve tariefskortingen die de verschillende medische specialismen in 2010 opgelegd krijgen broddelwerk van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
Dermatologen betichten NZa van ‘wanprestatie’

Volgens de specialisten is het onbegrijpelijk dat specialismen met een relatief laag inkomen, zoals dermatologen, een zeer hoge korting van wel meer dan twintig procent aan hun broek krijgen, terwijl andere specialismen, die wel dertig tot veertig procent meer verdienen, een veel lagere korting krijgen of zelfs een tariefsverhoging. “Hoe is dit in godsnaam mogelijk?”, vraagt de NVDV zich af in haar brandbrief.

Onacceptabel

De NVDV rekent voor dat vijf specialismen met de laagste omzet per fte gemiddeld een korting krijgen van bijna 16 procent en de top-vijf van specialismen met de hoogste gemiddelde omzet per fte een gemiddelde korting van 13 procent. “De NZa is als verantwoordelijke voor de tarieven in de gezondheidszorg ook verantwoordelijk voor het feit dat de honoraria van sommige specialismen de afgelopen jaren uit de hand zijn gelopen. Nu blijkt de NZa ook al niet in staat een rechtvaardige correctie op deze misrekeningen door te voeren. De NVDV vindt het onacceptabel dat er door een overheidsinstelling als de NZa op zulk een onzorgvuldige wijze wordt omgegaan met belangen van burgers.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Fotoreportage: Specialisten voeren actie in Den Haag

Orde daagt NZa opnieuw vanwege tariefkorting

Orthodontisten maken bezwaar tegen tariefsverlaging

‘Maximumsalaris specialisten wordt 285.000 euro’

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

8 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. @anoniempje: wat zou u zelf dan verdienen. Ik denk dat u onder die 4000 bruto zit.
    Ik schat zo in dat u zelf een bureauslaaf is die om 8.30 aanschuift, eerst wat koffie neemt alvorens de rij emails door te nemen, dan van vergadering naar vergadering hopt, “belangrijke” beslissingen neemt, om 12.30 lekker uitgebreid en ongestoord gaat lunchen en om 17.00 weer in het blik op weg naar huis gaat.
    .
    Neem hetvolgende mee: Bij nacht en ontij klaar moeten staan. Werkdagen die niet ophouden om 17.00, maar tot ver daarna doorgaan. Vergaderen niet IN werktijd, maar daarna. Relatief korte periode dat een pensioen opgebouwd kan worden. Wat vindt u zelf dan werkelijk een reeel inkomen?

  3. Wat is dit nou weer voor reactie hierboven? Uit de betreffende cijfers blijkt toch gewoon duidelijk dat wat de NZa doet niets anders is dan ongefundeerde kortingen naar buiten brengen is? Dit blijkt ook uit het feit dat de tariefskortingen per nieuwe rekenronde kunnen varieren van +20% naar -10% en andersom. Dat is toch niet redelijkerwijs verklaarbaar. En dan nog iets: van die zgn enorme inkomens (wat omzetten zijn) blijft onder de streep niet zo veel over als menigeen denkt hoor. Zeker niet als beginnend specialist

  4. Wanprestatie, broddelwerk en onzorgvuldigheid zijn in deze context extreme euphemismen. Wat zou de publieke reactie zijn als bleek dat de zogenaamde graaiers; medisch specialisten, op wie de politiek en een groot deel van het zorgvisie lezend publiek haar pijlen heeft gericht, op dezelfde manier hun vak uitoefenden? Zonder in de buurt te zijn gekomen van een juiste diagnose, met haast en vliegwerk met 3 totaal verschillende behandelingsvoorstellen komen, en dan maar voor de laatste kiezen omdat men geen zin (of geestelijke vermogens bezit) om uit te zoeken hoe het echt zit. De tuchtcolleges zouden overuren draaien en de begrafenisondernemers binnenlopen. Maar in de alternatieve werkelijkheid waarin de nza en vws opereren blijft dergelijke onkunde onbestraft en zijn de enige slachtoffers de specialisten, die zoals we allemaal steeds te horen krijgen ‘niet zielig zijn’.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.