Dertig deelnemers Waarborgfonds onder ‘verhoogde bewaking’

Dertig zorgaanbieders die deelnemen aan het Waarborgfonds Zorg (WFZ) staan onder verhoogd toezicht van het fonds. Dat blijkt uit het WFZ-jaarverslag dat vandaag is uitgekomen. Het gaat om bijna 10 procent van de deelnemende aanbieders met een totaalbedrag aan garanties van 825,3 miljoen euro.
Dertig deelnemers Waarborgfonds onder ‘verhoogde bewaking’

Het WFZ, dat garanties en langlopende leningen verstrekt aan instellingen voor vastgoedbeheer en nieuwbouw, signaleert ingrijpende veranderingen. Het fonds leent al jaren steeds minder geld uit. In 2013 nog ‘maar’ 754 miljoen euro. Dit bedrag lag in 2012 nog op 872 miljoen euro. Ook is in 2013 voor het eerst in de geschiedenis van het WFZ een deelnemer failliet gegaan, te weten het Ruwaard van Putten ziekenhuis.

Risicodeelnemers

Het WFZ acht voor zorginstellingen een vermogen van 15 tot 20 procent gezond. Aan deze eis voldoet 86 procent van de deelnemers. Instellingen met een zwak vermogen of negatieve financiële resultaten zijn

0
18

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.