Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Desinfecteermachine Bernhoven in orde’

Met de desinfecteermachines die ziekenhuis Bernhoven in Oss en Veghel heeft stilgelegd wegens een mankement is volgens fabrikant Steris niks mis. Bij gebruik volgens de instructies zijn die veilig, stelt het bedrijf in een verklaring die het maandag heeft uitgegeven.

Ziekenhuis Bernhoven riep vorige week vijfhonderd patiënten op voor een bloedonderzoek. Slangen die het gebruikte voor kijkonderzoek waren door een technische fout in vier nieuwe desinfecteermachines mogelijk niet goed gereinigd, zegt het ziekenhuis. Er bestaat een kleine kans dat de patiënten daardoor besmet zijn geraakt met een virus.

Procedure volgen

Andere ziekenhuizen kunnen de wasmachine gewoon blijven gebruiken, aldus Steris in de verklaring. “Als getraind personeel de procedures volgt, werkt de machine veilig en worden endoscopen goed gereinigd.”

Onderzoek

Een oorzaak voor het incident bij Bernhoven is nog niet gevonden. Vertegenwoordigers van de fabrikant, leverancier en het ziekenhuis zijn nog bezig die te achterhalen. Het onderzoek vindt deze week plaats, wanneer de uitkomsten bekend worden is nog onduidelijk.

Schuldvraag

Ziekenhuis Bernhoven stelt dat het goed met de apparatuur is omgegaan en dat de aansprakelijkheid bij de leverancier ligt. Tot de conclusies van het rapport bekend zijn, lijkt het de woordvoerster niet verstandig , “elkaar de schuld te geven”. Wel wil de zegsvrouwe nog even kwijt dat de technici van de fabrikant pas dinsdag de apparatuur komen inspecteren. “De conclusies die nu zijn getrokken, zijn dus in elk geval niet gebaseerd op een controle van onze machines.” Sanamij wilde niet reageren op de verklaring van Steris. (ANP)

Links:

500 patiënten mogelijk besmet met hiv

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.