Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Deze Zorgvisie-artikelen hadden in 2022 veel impact

Zo nu en dan worden Zorgvisie-artikelen aangehaald in Kamervragen, genoemd in nieuwsartikelen, columns of televisie-uitzendingen. We hebben een selectie aan artikelen die in 2022 een dergelijke impact hadden, onder elkaar gezet.
Group Of Modern Doctors Standing As A Team With Arms Crossed In Hospital Office. Physicians Ready To Examine And Help Patients. Medical Help, Insurance In Health Care, Best Desease Treatment And Medicine Concept
© Iryna / stock.adobe.com

IC-medewerkers nemen massaal ontslag in coronaperiode

Honderden IC-medewerkers hebben tijdens de coronacrisis ontslag genomen. Bij sommige ziekenhuizen is de afgelopen twee jaar een kwart van de IC-verpleegkundigen vertrokken. Bij het St. Antonius Ziekenhuis (Utrecht, Nieuwegein) vertrokken bijvoorbeeld 34 van de 129 medewerkers. Dat blijkt uit een peiling van Zorgvisie onder alle ziekenhuizen in Nederland.

Het nieuws uit deze peiling is overgenomen door verschillende media.

Naar het artikel over de peiling

Jos de Blok zet al zijn zorgpersoneel in hogere salarisschaal

Buurtzorg Nederland gaat al het zorgpersoneel in maart een salarisschaal hoger indelen. Directeur Jos de Blok roept collega-bestuurders op hetzelfde te doen. ‘De politiek geeft zorgpersoneel niet de waardering die ze verdienen voor hun werk in de coronacrisis.’

PVV-Kamerlid Fleur Agema stelde Kamervragen over dit bericht aan ministers Kuipers en Helders.

Lees het interview met Jos de Blok

Diakonessenhuis begint bedrijfjes in joint-venture met medisch specialisten

Het Diakonessenhuis in Utrecht, Zeist en Doorn gaat samen met de medisch specialisten in een joint-venture nieuwe behandelingen, diensten en producten aanbieden. Als de onderneming winst maakt, wordt die uitgekeerd aan het ziekenhuis en de artsen (de vennoten) of geïnvesteerd in nieuwe projecten.

Joba van den Berg, Kamerlid CDA, wilde weten of de VWS-ministers bereid zijn om dergelijke commerciële activiteiten met zorggeld onmogelijk te maken.

Naar het artikel

Floortje Scheepers: ‘Het medische model is te dominant in de ggz’

Het medische DSM-model is te dominant in de ggz, zegt psychiater Floortje Scheepers in de podcast Voorzorg. Ze wil naar een systeem in de ggz waarin het veel meer gaat om het persoonlijke verhaal en wat iemand nodig heeft. ‘Dat is beter voor de hulpvragende mens en ontlast de ggz.’

Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) reageert op verzoek van de Tweede Kamer op de artikelen ‘Floortje Scheepers: ‘Het medische model is te dominant in de ggz’’ van Zorgvisie en ‘Dimence groep kiest voor eigen invulling landelijk kwaliteitsstatuut GGZ’ van Skipr.

Luister naar de podcastaflevering met Floortje Scheepers en lees het bijbehorende artikel

Kuipers wil ‘beter-niet-doen’-lijst nieuw leven inblazen

Minister Ernst Kuipers van VWS werkt aan een landelijke agenda voor passende zorg. Hij wil de ‘beter-niet-doen’-lijst van de NFU nieuw leven inblazen via het programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik. Dat zei hij in een interview dat in april verscheen in Zorgvisie magazine.

Ook de NOS vond die beslissing van Kuipers nieuwswaardig.

Naar het interview met Kuipers

Ggz lijdt miljoenen verlies in eerste kwartaal

Sommige ggz-organisaties hebben in het eerste kwartaal van dit jaar al 1 à 2 miljoen euro verlies gedraaid. Brancheorganisatie de Nederlandse ggz trekt aan de bel: ‘We maken ons in toenemende mate zorgen over de toegankelijkheid en beschikbaarheid van de geestelijke gezondheidszorg voor de meest kwetsbare cliënten.’

Minister Helder geeft antwoord op vragen over het bericht dat de ggz in het eerste kwartaal van 2022 al miljoenen verlies lijdt. Het Tweede Kamerlid Hijink (SP) heeft deze vragen gesteld.

Lees het artikel hier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.