Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Diabetesvereniging hekelt bezuinigingen

De plannen van minister Schippers zullen voor mensen met diabetes desastreus uitpakken. Dat stelt de Diabetesvereniging Nederland (DVN). De vereniging is tegen de voorgenomen bezuiniging en pleit voor heroverweging.
Diabetesvereniging hekelt bezuinigingen

Onder andere dieetbegeleiding, fysiotherapie en behandeling bij de psycholoog zullen worden geschrapt of sterk beperkt. DVN schrijft over het schrappen van dieetbegeleiding: “Voeding is een van de belangrijkste hoekstenen in de behandeling van diabetes. Om diabetescomplicaties zoals hart- en vaatziekten en oog-, nier- en zenuwaandoeningen terug te dringen, is het afstemmen van de voeding op medicatie en inspanning essentieel. Een diëtist heeft daarbij een spilfunctie. DVN durft er niet aan te denken wat de gevolgen zijn als financieel kwetsbare groepen zich niet meer door een diëtisten kunnen laten scholen en begeleiden. De zelfzorg bij diabetes is te complex om zonder hulp te begrijpen en in het leven in te passen.”

Sessies

Het plan van minister Schippers om de vergoeding voor behandeling van psychische klachten te verlagen, treft volgens DVN mensen met diabetes onacceptabel hard. Op dit moment mag men gebruikmaken van acht sessies, waarbij een eigen bijdrage van 10 euro per sessie wordt berekend. In 2012 wordt dit aantal teruggeschroefd naar vijf sessies met een eigen bijdrage van 30 euro per keer. Deze voorgenomen lastenverzwaring zal voor velen een drempel vormen om de psycholoog te bezoeken. DVN schrijft: “Diabetes geeft een twee maal grotere kans op depressie en depressieve klachten. De combinatie diabetes en depressie verslechtert de prognose van mensen met diabetes omdat de noodzakelijke, complexe zelfzorg niet of nog maar beperkt kan worden opgebracht.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Huisarts behandelt diabetes dankzij meedenkende software

Ggz is verbijsterd over bezuinigingen

Ophef in Kamer rondom bezuinigingen pgb

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.