Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Digitaal invoeren patiëntgegevens in VVT gebeurt nog weinig’

Platform Het Digitale Landschap heeft laten onderzoeken hoe het staat met de digitalisering in de VVT-sector. Uit deze enquête onder 102 VVT-aanbieders blijkt dat zeventig procent niet direct digitaal patiëntgegevens invoeren, maar dat bij intake de gegevens nog altijd eerst op papier worden genoteerd.
Fotolia

Verder wordt duidelijk uit de enquête dat een meerderheid van de patiënten momenteel geen online toegang heeft tot hun gegevens. Slechts in dertien procent van de gevallen kunnen patiënten nu al online hun gegevens raadplegen. Alle VVT-organisaties zien de overgang naar volledig digitaal werken als een belangrijke stap in hun ontwikkeling. Men geeft aan dat er wel al die kant op wordt bewogen, maar dat het beter en sneller kan. Aan de capaciteit ligt het overigens niet, zo wordt duidelijk. Op de vraag wat de obstakels dan wel zijn, werd vaak gewezen op de koppelingen tussen ICT-systemen als belangrijkste obstakel, maar ook heeft men veel last van legacy (verouderde) ICT-systemen. Ook het gebrek aan urgentie wordt vaak genoemd als belemmering bij de digitalisering van de zorgorganisatie.

Dossier E-health
E-health is het gebruik van technologie ter ondersteuning of verbetering van de gezondheid en de gezondheidszorg. Patiënten en cliënten zijn dankzij e-health in staat om regie te nemen over hun gezondheid. Zelfmanagement staat bij zorginstellingen hoog op de agenda.
Lees meer>>

Businesscase
Voor het introduceren van nieuwe ICT-diensten maakt een meerderheid van organisaties een businesscase. Ook heeft de meerderheid van de zorginstellingen een ICT-beleidsdocument ontwikkeld. Maar minder dan de helft van de VVT-organisaties heeft ICT ingebed in zowel een ICT-beleidsdocument als in hun missie en visie. In slechts twintig procent van de zorginstellingen wordt optimaal gebruik gemaakt van de beschikbare IT-middelen. Hierbij gaat het overigens niet alleen om hardware en software, maar ook om het beheer en personeelskosten. Download hier het hele onderzoek.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.