Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Digitale dossiervoering vergroot communicatiebehoefte’

Mark van Dorresteijn
Bart van den Bogaard, product developer bij Topicus Zorg, doet met de app Kanta Messenger mee aan de Health app award 2015. ‘De aanleiding voor de ontwikkeling van Kanta Messenger was voor mij een artikel in het medisch contact (“Beter whatsapp” 20 januari 2012). Gedurende die tijd werkte ik een ziekenhuis en zag ik hoe vaak er werd gebeld en hoe verstorend dit werkte. Ook zag ik dat in sommige gevallen Whatsapp werd gebruikt voor het delen van informatie’, aldus van den Bogaard.
‘Digitale dossiervoering vergroot communicatiebehoefte’

Artikel door: Ruby Harteman, Mobile Doctors

Kanta Messenger is een multi-platform applicatie die als doel heeft om de digitale communicatie tussen zorgverleners onderling en zorgverleners en patiënten op een veilige, laagdrempelige maar vooral verantwoorde manier te faciliteren.

Waarom doet u mee met de Health app award?

In de afgelopen jaren heb ik veel zorgprofessionals en ook een aantal patiënten gesproken. Het is onvoorstelbaar om te zien hoeveel frustratie zij ervaren, die wordt veroorzaakt door IT-systemen die niet goed aansluiten bij hun behoefte. De meest gebruikte Elektronisch PatiëntenDossiers (EPD) zijn in feite gedigitaliseerde papieren dossiers die vaak vanaf een PC voor iedereen toegankelijk zijn. Juist doordat de dossiers nu door ‘iedereen’ toegankelijk zijn vallen de fysieke overdrachtsmomenten weg en neemt de behoefte voor communicatie alleen maar toe.

Waarom denkt u dat u kan winnen?

Kanta Messenger voorziet in de toenemende behoefte van zorgprofessionals en patiënten een laagdrempelige manier om ‘vluchtige’ informatie met elkaar te delen. Door het toenemende gebruik van smartphones zijn gebruikers in mindere mate afhankelijk van huidige IT-systemen en kunnen ze zelf op zoek gaan naar toepassingen die wél aansluiten bij hun werkzaamheden. Deze trend wordt ook wel ‘consumerization of IT’ genoemd en zal alleen nog maar verder toenemen.

Kanta Messenger hanteert als uitgangspunt dat beveiligde communicatie in de zorg voor iedereen toegankelijk is. Behalve beveiligde communicatie, kan de app worden toegespitst op het werkproces van de zorgprofessional waardoor een soort van mobiele workflow support tool ontstaat. De zorgprofessional wordt op deze manier minder afhankelijk van zijn werkplek van waaruit hij het Elektronisch Patiënten Dossier kan raadplegen maar beschikt over de informatie just-in-time. Of met andere woorden op het moment dat het voor hem of haar relevant is.

Tot slot, trachten we niet op de troepen voorruit te lopen maar nemen we de status quo in acht. We realiseren ons ter degen dat zorg niet geleverd kan worden zonder het Elektronische Patiënten Dossier. Door Kanta Messenger te koppelen met de bestaande IT-systemen ontstaat er een synergie tussen het mobiele gebruik in de dienst en het kunnen raadplegen en medische verantwoording van een behandeling door informatie in te registreren in het Elektronische Patiënten Dossier.

Waarom is uw app zinvol?

Kanta Messenger richt zich op een primair probleem: communicatie. Wetenschappelijk en het gezonde boeren verstand laat zien dat veel problemen worden veroorzaakt door gebrekkige communicatie. Om de barrière voor het uitwisselen van contactgegevens (telefoonnummer of emailadres) weg te nemen koppelen Kanta gebruikers op basis van een QR-code. Op deze manier wordt het mogelijk om een contact definitief te verwijderen en kan bijvoorbeeld een patiënt niet nog nadat deze is uitbehandeld contact opnemen met zijn behandelaar.

Kanta Messenger is niet organisatie gebonden. Dit betekent dat zorgverleners die werkzaam zijn bij verschillende ziekenhuizen toch met elkaar kunnen communiceren. Er tekent zich nu al een trend af dat specialisten zover gespecialiseerd zijn dat ze werkzaam zijn bij 3 tot 5 ziekenhuizen.

Het volle vermogen van Kanta Messenger wordt pas echt aangesproken wanneer er gekoppeld wordt met bestaande IT-systemen. Het zal een uitdaging worden om te koppelen met de ‘gevestigde orde’. Met name het versturen van gegevens vanuit Kanta Messenger vereist toestemming van de leveranciers. Gelukkig kunnen we altijd nog ‘lezen’ door gebruik te maken de standaardberichtenstromen en heeft Topicus Zorg een hele reeks aan applicaties waarbij we niet tegen deze problemen aan lopen.

Wie wordt er beter van?

Iedereen die nu een smartphone gebruikt, en de patiënt die met zijn zorgverleners wil communiceren.

Wat zijn uw toekomstplannen met de app?

Opschalen, koppelen met bestaande IT-systemen en hopelijk een nieuwe standaard te creëren voor mobiele communicatie in de zorg.

Wat is uw visie op e-health?

Mijn visie op e-health is dat we toegroeien naar een netwerkorganisatie waarbij zorgverleners en patiënten met elkaar in verbinding komen te staan ten behoeve van het personaliseren van de zorg. Kanta Messenger zou een eerste stap in die richting kunnen zijn waarbij we de silo’s van de instellingen doorbreken en het patiënt – zorgverlener contact laagdrempeliger kunnen maken.

Daarnaast geloof ik dat de huidige businessmodellen, waarbij de medisch specialist op een plek zit en een patiëntenbestand heeft van 2200-3000 patiënten, in de toekomst niet meer houdbaar zullen zijn. Vergelijk het met UBER waarbij iedereen een ‘personal driver’ heeft op het moment dat het hem / haar uitkomt.

Tot slot ben ik van mening dat voor bepaalde ziektebeelden (met name de chronische zieken) er wearables op de markt komen (en nu al zijn) waarbij deze doelgroep er voor kan kiezen om continue gemonitord te worden. De medisch specialist (of in dit geval de huisarts) ziet een dashboard of ontvangt een melding wanneer het niet goed gaan met een van zijn of haar patiënten. Een huisarts heeft in mijn optiek bij uitstek de mogelijk om zich meer in de wijk te begeven mits beter ondersteund door informatie technologie. Hij hoeft tenslotte niet met een MRI scanner achter op de bagagedrager rond te fietsen.

Dossier: Health app award 2015

De Health app award wordt jaarlijks uitgereikt aan de meest zinvolle app in de gezondheidszorg. In 2015 wordt de award uitgereikt tijdens het congres: Digitale Ontwikkelingen in de zorg op 26 juni in Utrecht.
Bekijk het dossier met alle berichten over de awards

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.