Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Dirk Schraven wordt CEO in Hongkong

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Dirk Schraven is 1 juni aan de slag gegaan als CEO van Gleneagles Hospital, een nieuw ziekenhuis in Hongkong van de Singaporese ziekenhuisketen ParkwayPantai.
Schraven-Dirk-Hong-Kong.jpg
Foto: Dirk Schraven

Dirk Schraven was tot medio 2016 lid raad van bestuur in het St. Antonius Ziekenhuis. Na zijn vertrek uit Nieuwegein ging hij acht maanden op sabbatical. Hij nam zijn gezin in een eigen busje mee op reis naar Singapore, waar hij eerder werkte bij ParkwayPantai. Het Singaporese bedrijf is naar eigen zeggen de tweede grootste beursgenoteerde ziekenhuisketen ter wereld. De reis bracht hen langs Turkije, Armenië, Iran, de Centraal-Aziatische republieken, China, en Zuid-Oost Azie. ‘Onze kinderen van 6 en 9 waren mee en we hebben hun onderweg les gegeven. Het was een fantastische ervaring!’, laat Schraven weten. Na thuiskomst in Nederland besloot Schraven aan de slag te gaan in Hongkong. Zijn vrouw gaat werken bij een logistiek bedrijf.

Gleneagles Hospital: shared savings en prijstransparantie

Volgens Schraven is de organisatie van de zorg in Hongkong en Singapore redelijk vergelijkbaar. Beide landen bieden publieke zorg van zeer hoge kwaliteit voor ruim 60 procent van de markt. De private sector doet de rest, voor de inwoners die aanvullend verzekerd zijn en/of welgestelder. In beide landen komen ook veel mensen van buiten. In Hongkong vooral Chinezen, in Singapore vooral Indonesiërs. Het spiksplinternieuwe Gleneagles Hospital is het eerste private ziekenhuis in de afgelopen 25 jaar in Hongkong. ‘De overheid in Hongkong wil meer prikkels voor shared savings en prijstransparantie in de ziekenhuiswereld toelaten. Gleneagles Hospital moet daarbij de spits afbijten.’

Gleneagles Hospital en de sprong naar China

Het ziekenhuis, dat net een aantal weken open is, heeft ongeveer 400 bedden en 100 bedden voor dagverpleging en biedt vrijwel alle zorg aan. ‘Nieuw in Hongkong is het aanbod van een soort ‘bundled payments’ voor bepaalde veelvoorkomende aandoeningen’, stelt Schraven. ‘Het is mijn opdracht om deze nieuwe proposities aan de man te brengen, met name via partnerships met verzekeraars. Verder wil ik nieuwe services opbouwen. De basis is er en binnenkort starten we met verloskunde en radiotherapie. We willen groei creëren, want nu is het ziekenhuis nog vrijwel leeg. In een latere fase willen we de stap naar het Cantonese achterland in China helpen maken.’

Dossier Personalia
Het bestuur en toezicht in de zorg wisselt regelmatig. Bestuurders vinden een nieuwe uitdaging of worden ontslagen. In het dossier personalia volgt Zorgvisie alle wisselingen in raden van bestuur en raden van toezicht van zorginstellingen en gerelateerde organisaties. Daarnaast in het dossier personalia ook meldingen van prijzen, belangrijke prestaties en koninklijke onderscheidingen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.