Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties27

Discussie losgebarsten over schrappen medicijn door CVZ

Het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) wil stoppen met het vergoeden van dure medicijnen voor enkele zeldzame ziekten. Dat meldt de NOS op basis van twee conceptadviezen aan de minister van VWS. Een storm van kritiek is losgebarsten naar aanleiding van dit bericht.
Discussie losgebarsten over schrappen medicijn door CVZ

Het gaat om middelen die levenslang gebruikt worden door patiënten met de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry. Bij beide ziekten maken de patiënten bepaalde enzymen onvoldoende aan. Op jaarbasis kost de behandeling voor een patiënt met Pompe tussen de 400.000 en 700.000 euro. Die voor iemand met Fabry zo’n 200.000. Op dit moment worden de rekeningen volledig vergoed door de basisverzekering, aldus de NOS.

CVZ

Het CVZ schrijft in een rapport over het medicijn tegen Fabry dat dit middel weliswaar werkt, maar dat het te duur is in verhouding tot de resultaten van de behandeling. In 2010 werd in totaal 11 miljoen euro uitgegeven aan de behandeling van ongeveer zestig patiënten met de ziekte van Fabry. Op 21 september krijgen alle betrokkenen de gelegenheid nog eens hun visie te geven op een bijeenkomst georganiseerd door het CVZ. Daarna brengt het college een definitief advies uit aan de minister. Die moet vervolgens besluiten of deze dure geneesmiddelen na 1 januari 2013 nog vergoed worden of niet. Doorgaans neemt de minister adviezen van het CVZ over.

Rien Meijerink

Voorzitter van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) Rien Meijerink is door de NOS geïnterviewd over dit onderwerp. Hij zegt: ‘Kijk systematisch naar de kosten en baten in de zorg, de gezondheidswinst, maar óók naar de rechtvaardigheid en de ethische kant van de vergoeding van dure geneesmiddelen. In de keuze tussen wel of niet vergoeden staat het belang van de patiënt altijd voorop.’

Wim Groot

Gezondheidseconoom Wim Groot reageert op BNR nieuwsradio: ‘Het is een moedige stap van het college om deze vergoedingen ter discussie te stellen. Een modaal gezin betaalt inmiddels al een kwart van z’n inkomen aan de gezondheidszorg. Die zitten er echt niet op te wachten om nog veel meer voor gezondheidszorg te moeten betalen.’ Volgens Groot zou het geld bijvoorbeeld ook kunnen worden besteed om andere groepen patiënten te helpen bij het ontwikkelen van een gezondere leefstijl, of om geneesmiddelen te betalen voor andere aandoeningen waarbij een grotere groep patiënten gebaat is.

Renske Leijten

In hetzelfde radio-interview komt Kamerlid Renske Leijten (SP) ook aan het woord. Zij zegt: ‘Waar ik mij zorgen over maak, is dat er wordt gesteld: een mens is te duur als je een zeldzame ziekte hebt, voor de solidariteit van ons allen. Ik vraag me af waar zo’n redenering op een gegeven moment gaat stranden.’ (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Burgers adviseren over inhoud basispakket

CVZ adviseert: minder psychische hulp vergoed

CVZ: Veel jongeren onder wanbetalers

27 REACTIES

  1. Ben met recht geschokt zag de reportage op tv over te dure medicijnen ging over een gezin waarvan een paar mensen een zeldzame stofwisselings ziekte hadden kosten bijna een miljoen per jaar komt iemand op tv met een uitgelezen gezicht en zegt doodleuk moeten we daar maar zo mee doorgaan ben na de oorlog geboren maar zag opdat moment iemand staan met een rode lap om zijn arm dit kan toch niet allemaal even nadenken zolang we nog voor meer als 40 miljard euro even garant staan wil ik van die idioote opmerkingen niet meer horen.

  2. Lees alle reacties
  3. onze zorg is een melk koe voor de medischewereld hoge salarissen niemand kijkt er naar controle bijn niet mogelijken zo gaat het maar door
    HET MOET GESTOPT WORDEN
    voorbeeld mijn vrouw was bij een tandarts deze vertelde dat er wel iets moest gebeuren om het gebit goed te houden totale kosten ongeveer € 1200
    omdat mijn vrouw naar een andere tandarts wilde de afstand speelde een rol heeft zij dichter bij huis een tandarts gevonden met het idee dat de behandeling werd over genomen.
    Deze nieuwe tandarts verteld mijn vrouw het volgende
    wat ziet uw gebit er keurig uit als u zo altijd blijft poetsen kunt u echt uw hele leven met uw eigen gebit doen ???
    En zo gaat het volgens mij in deze sector de goede artsen zijn er natuurlijk
    er wordt zoveel mogelijk gedeclareerd handelingen spreiden om de inkomsten te verhogen e nwie moet dat allemaal betalen de burger
    HET MOET STOPPEN
    in dat totaal spelen de dure medicijnen geen enkele rol
    dat moet volgens mij kunnen
    we kijken naar een verkeerde groep
    de managers en de top van de medische wereld die moeten inleveren en graag heel snel
    Graag reacties sturen
    Frans

  4. Beste mensen, ik heb 2 broers die beide de ziekte van Steinert hebben, een spierziekte in de vorm van MS, met een jonge levensverwachting. Hiervoor wordt géén onderzoek gedaaan, omdat deze kosten nooit terugverdiend kunnen worden, waar leg je de grens!

  5. Deze minister is een boekhoudster,die elke medische visie ontbeert, net als haar staatssecretaris , een oudjeszorgspecialiste?? voor wie medisch beleid net als het leven van haar vorige doelgroep een aflopend zaakje is.Een leuk commissariaatje lonkt ??

  6. Nederland is een solidair land en dat moet zo blijven. Voor mij staat de vraag centraal waarom bepaalde medicijnen en/ of medische techniek zoveel moet kosten. Een oude man vertelde mij bv dat zijn pacemaker 100.000 euro had gekost zo had de specialist hem verteld. Marktwerking in de zorg werkt dus niet want iedereen begrijpt dat de specialist gewoon besteld en niet gaat onderhandelen over de prijs van zulke dingen ( hij voelt het niet in zijn beurs!)….en de ziektekostenverzekeraar betaald gewoon…Van die dingen en zaken waar we als samenleving afhankelijk zijn moeten we als samenleving invloed op prijzen en kwaliteit kunnen uitoefenen middels de overheid. Ik ben voor onderzoek waarom bepaalde medicamenten en kuren e.d. zo duur moeten zijn. Juist de zieke mens mag geen melkkoe worden van wie of wat dan ook -en het gevaar is levensgroot omdat hij afhankelijk is van hulp en weerloos is

  7. Natuurlijk moet we kritisch zijn tav uitgaven in de zorg.
    Maar dat zijn we niet. CVZ ook niet.Zorgverzekeraars(ZV) ook niet. Want is het hoogste salaris daar conform de Balkende-norm??Vast niet die heren vangen veel meer!Wat gebeurt er met die miljardenwinst die de Zorgverzekraars maken? Juist niet terug in de zorg maar in eigen beurs.
    Grote fout die gemaakt is: DE MARKTWERKING!Dat maakt de zorg alleen duurder en je raakt weg van ethische waarden en normen.Een zakenman gaat voor de winst. Dat zie je nu bij ZV+CVZ
    Kijk kritisch naar wat de farmaceutische industrie rekent MAAR reken ook mee dat ontwikkelen van nieuwe medicatie ook geld kost!En aangezien deze industrie in de vrije markt zit zullen zij reserves moeten opbouwen voorals het slechter gaat. Willen we dit niet..dan zul je ook moeten overwegen om dit door de overheid te laten gebeuren. Onderzoek ontwikkelen nieuwe medicamenten voor een goed salaris|( de Balkenendenorm en normale werktijden!). Ander punt: Je kunt de specialisten weer boos aankijken en voor geldwolf uitmaken. Maar het DBC-en ligt vast(is overigens een te duur bureaucratisch pervers systeem)+is verplicht opgelegd door de overheid, met vastliggende tarieven. Maarja de ZV bepaalt steeds meer dus weet die specialist ook niet meer wat ga ik volgend jaar verdienen dus nu zoveel mogelijk oogsten!
    Dat specialisten meer verdienen vind ik logisch:gemiddeld verdienen ze pas na hun 34ste levensjaar goed geld ; daarvoor is het uurloon bitterlaag.
    Marktwerking geeft Amerikaanse taferelen ,bah, en is duur en zal tzt alleen voor beter verdienenden beschikbaar zijn. Onder Obama zien we nu dat navolgen van ons oude systeem nu al miljraden winst oplevert ipv dat het extra geld kost.De PVDA heeft het onderwijs kapot gemaakt met HOSS -nota fasestructuur etc. De VVD en het CDA helpen op de zelfde wijze nu een goed gezondheidszorgsysteem om zeep. Dat toendertijd de eerste graads leraar te duur gevonden werd destijds lijkt knap veel op wat mw Schipper nu weer roept: meelaten betalen voor specialismeopleiding.Het lijkt heel stoer dapper etc maar is gewoon dom en kortzichtig;bezuinigen zonder visie op eerste graads onderwijs of academisch geschoolden is als het snoeien aan de wortels van een boom. Op korte termijn zie je niet dat die boom gaat krimpen. En als je het ziet is het telaat is de schade te groot!WEG MET DIE MARKTWERKING blijf investeren in een duurzame samenleving waar de professional zijn vak kan doen met laat eergevoel waarden en normen meer naar de voorgrond komen.
    Ander punt: ieder is verplicht tot basiszorgverzekering. Maar de polisvoorwaarden zijn haast onleesbaar onbegrijpbaar voor de doorsnee Nederlander; en wat blijkt een basisverzekring is geen basisverzekering want elke ZV mag hieraan “kwaliteitseisen”toevoegen( lees slim bezuinigen!En mw Schipper zegt dan moet je de voorwaarden beter lezen.En die zijn nu net onleesbaar! En dat een basisverzekering dus niet overal gelijk is ervaar ik als misleiding. Maarja Radar; Consumentenbond eigenlijk bijna iedereen accepteert dat we verplicht moeten betalen aan iets waarvan de gevolgen niet kunnen overzien. Fijn die marktwerking:fijn voor ZV fijn voor de slimmeren en fijn voor de rijkeren onder ons. Marktwerking sluit mensen uit; de geschiedenis heeft ons laten zien wat uitsluiting betekent. Ik wil geen uitsluiting ik wil aansluiting ik wil visie en daar beleid op!En ik ben heel blij dat dat ik in de positie ben dat ik kan lezen, en ook besluiten om weg te gaan uit Nederland als deze m.i.gevaarlijke trend doorzet.

  8. Natuurlijk moet we kritisch zijn tav uitgaven in de zorg.
    Maar dat zijn we niet. CVZ ook niet.Zorgverzekeraars(ZV) ook niet. Want is het hoogste salaris daar conform de Balkende-norm??Vast niet die heren vangen veel meer!Wat gebeurt er met die miljardenwinst die de Zorgverzekraars maken? Juist niet terug in de zorg maar in eigen beurs.
    Grote fout die gemaakt is: DE MARKTWERKING!Dat maakt de zorg alleen duurder en je raakt weg van ethische waarden en normen.Een zakenman gaat voor de winst. Dat zie je nu bij ZV+CVZ
    Kijk kritisch naar wat de farmaceutische industrie rekent MAAR reken ook mee dat ontwikkelen van nieuwe medicatie ook geld kost!En aangezien deze industrie in de vrije markt zit zullen zij reserves moeten opbouwen voorals het slechter gaat. Willen we dit niet..dan zul je ook moeten overwegen om dit door de overheid te laten gebeuren. Onderzoek ontwikkelen nieuwe medicamenten voor een goed salaris|( de Balkenendenorm en normale werktijden!). Ander punt: Je kunt de specialisten weer boos aankijken en voor geldwolf uitmaken. Maar het DBC-en ligt vast(is overigens een te duur bureaucratisch pervers systeem)+is verplicht opgelegd door de overheid, met vastliggende tarieven. Maarja de ZV bepaalt steeds meer dus weet die specialist ook niet meer wat ga ik volgend jaar verdienen dus nu zoveel mogelijk oogsten!
    Dat specialisten meer verdienen vind ik logisch:gemiddeld verdienen ze pas na hun 34ste levensjaar goed geld ; daarvoor is het uurloon bitterlaag.
    Marktwerking geeft Amerikaanse taferelen ,bah, en is duur en zal tzt alleen voor beter verdienenden beschikbaar zijn. Onder Obama zien we nu dat navolgen van ons oude systeem nu al miljraden winst oplevert ipv dat het extra geld kost.De PVDA heeft het onderwijs kapot gemaakt met HOSS -nota fasestructuur etc. De VVD en het CDA helpen op de zelfde wijze nu een goed gezondheidszorgsysteem om zeep. Dat toendertijd de eerste graads leraar te duur gevonden werd destijds lijkt knap veel op wat mw Schipper nu weer roept: meelaten betalen voor specialismeopleiding.Het lijkt heel stoer dapper etc maar is gewoon dom en kortzichtig;bezuinigen zonder visie op eerste graads onderwijs of academisch geschoolden is als het snoeien aan de wortels van een boom. Op korte termijn zie je niet dat die boom gaat krimpen. En als je het ziet is het telaat is de schade te groot!WEG MET DIE MARKTWERKING blijf investeren in een duurzame samenleving waar de professional zijn vak kan doen met laat eergevoel waarden en normen meer naar de voorgrond komen.
    Ander punt: ieder is verplicht tot basiszorgverzekering. Maar de polisvoorwaarden zijn haast onleesbaar onbegrijpbaar voor de doorsnee Nederlander; en wat blijkt een basisverzekring is geen basisverzekering want elke ZV mag hieraan “kwaliteitseisen”toevoegen( lees slim bezuinigen!En mw Schipper zegt dan moet je de voorwaarden beter lezen.En die zijn nu net onleesbaar! En dat een basisverzekering dus niet overal gelijk is ervaar ik als misleiding. Maarja Radar; Consumentenbond eigenlijk bijna iedereen accepteert dat we verplicht moeten betalen aan iets waarvan de gevolgen niet kunnen overzien. Fijn die marktwerking:fijn voor ZV fijn voor de slimmeren en fijn voor de rijkeren onder ons. Marktwerking sluit mensen uit; de geschiedenis heeft ons laten zien wat uitsluiting betekent. Ik wil geen uitsluiting ik wil aansluiting ik wil visie en daar beleid op!En ik ben heel blij dat dat ik in de positie ben dat ik kan lezen, en ook besluiten om weg te gaan uit Nederland als deze m.i.gevaarlijke trend doorzet.

  9. Er zijn wel andere die volgens mij geld in de rijkspot kunnen brengen.
    Werken met behoud van uitkering waar veel bedrijven hun zakken mee vullen en de gem en uwv salaris laten betalen Zo,als al die goed bedoelde 2e hands zaken,waar blijft de winst????????
    En dan al de gemeentes die geld opzij zetten van wmo,pgb voor slechtere tijden.
    En gillen dat ze tekort komen.ja om opzij te zetten..er is zat te halen maar je moet het willen zien.Zorg boerderijen waar flink verkocht wordt,vlees ,groente ,en nog vaak pgb geld krijgen en ook nog salaris niet hoeven te betalen,dat doet uwv,gem.
    Haal daar het geld weg.

  10. Het lijkt mij beter het probleem bij de bron aan te pakken. Ik verwijs hierbij naar een bericht van een ex medewerkers van de pharmacie:
    “Groningen, woensdag 13 juli 2011
    Gwen Olsen was voorheen werkzaam voor Big Pharma maar gebruikt haar eigen ervaring en kennis nu om de mensen de waarheid te vertellen over de corrupte farmaceutische wereld.
    Ze laat zien hoe producenten van medicijnen alleen uit zijn op winst en geen belang hebben bij de gezondheid van de patiënten. Ze begon deze campagne na een spirituele ontwaking.
    “We werden getraind om mensen onjuist te informeren,” zei Gwen. “Er bestaat niet zoiets als een veilig medicijn.” Ze probeert zoveel mogelijk mensen te informeren over de misleiding door de farmaceutische industrie. Haar onderzoek legt de nadruk op het overmatige gebruik van voorgeschreven medicijnen en de effecten die ze hebben op onze gezondheid.
    De gezondheidszorg is er niet op gericht om mensen te genezen of om ziekten te behandelen, maar houdt zich bezig met het behandelen van symptomen zodat mensen afhankelijk worden van chemicaliën.
    Medicijnen, voornamelijk psychiatrische, worden gemaakt om mensen vast te houden als klant van de farmaceutische industrie. Big Pharma gaat immers failliet wanneer men de intentie zou hebben om ziekten te genezen.
    Gedurende haar carrière was het Olsen’s taak om de bijwerkingen van medicijnen zoveel mogelijk terug te dringen. Tegen de tijd dat een medicijn is goedgekeurd en wordt verstrekt aan de bevolking is 50 procent van de bijwerkingen nog onbekend”.

  11. het is schandalig,Ik heb al eerder gemeld zieken nog zieker maken.We worden al zoveel gepakt huursubsidie,zorg toeslag van 2011 terug betalen omdat de belasting zoveel meer pakt,en je net over de grens komt.
    Veel medicijnen zelf moet betalen bijv. bloedverdunners om geen hartinfarct ,tia enz te krijgen de maagtabletten die er bij moeten zelf betalen.
    Er zijn groepen die alles hier gratis krijgen.
    Jan.c ik ben het met je eens.
    Geef zieken wat ze nodig hebben om te leven.
    Je moet wel van steen zijn om zo iets te bedenken,WALGELIJK

  12. Het geldbedrag dat de verzekeringen moeten betalen voor de ziekte Fabri en Pompe is nog altijd veel lager dan de sponsorgelden die de verzekeraars betalen aan overbetaalde sportmensen. Zo zie je maar, beter een heel zieke jongen zonder medicijnen dan een duurbetaalde sportjongen zonder mercedes. MOET KUNNEN

  13. Ik vind het een schandalig voorstel. Het is wel goed om te kijken waarom die medicijnen zo duur zijn. Er wordt enorm veel geld aan verdiend door leidinggevenden en aandeelouders van de grote internationaal operende bedrijven. Verder gaat het maar om een heel erg kleine groep patienten die de dupe dreigen te worden van het voorstel. Enne: Waarom is er wel geld om allelei figuren in de gevangenis vast te zetten i.v.m. (soft)drugs gerelateerde problematiek. Dat kost per jaar ook minimaal 150.000 per gedetineerde, los van alle juridische procedures. We glijden in dit land steeds meer af naar een foute en enge samenleving.

  14. Ik ben 74, heb een goed leven gehad en nog. Heb de gezondheidszorg vanuit diverse werkvelden mogen ervaren. Als werker, als dochter van, als vrouw van, als moeder van en als grootmoeder. De wereld veranderde, ging van De Dokter Zegt, naar Ik Wil, wij mensen (patiënten) werden mondig. Het lijkt, is in mijn ogen, een goede ontwikkeling maar het houst ook een eigen verantwoordelijkheid in. Ik wil, ik ben verantwoordelijk. Ik heb over de toekomst nagedacht, wat ik ermee wil staat op papier en die papieren liggen bij de huisarts. Ik wil niet gereanimeerd omdat ik te goed weet hoe ouderen daar uitkomen, draag dan ook een penning van de NVVE om mijn hals, ik rook en wil niet behandeld voor eventueel kanker, ik wil niet naar een ziekenhuis of het zou voor iets gebrokens moeten zijn dat wel gerepareerd moet worden om weer normaal te kunnen funktioneren. Waar het mij om gaat, laat ieder van ons kijken naar hoe wij het zelf zouden willen, goed kijken en eerlijk zijn, willen we die eigen verantwoordelijkheid of schuiven we die voor onszelf af naar de arts, de maatschappij, de familie? Over anderen praten is altijd heel erg makkelijk, weten we heel goed hoe het allemaal moet, maar als het jezelf aangaat waar sta je dan?

  15. gezondheid vinden we allemaal op plaats 1 staan; veel Nederlanders betalen per maand meer aan hun auto dan aan de zorgverzekering en over de hoogte daarvan raken we niet uitgesproken. Bevreemd me. Goed dat er een discussie op gang komt over behandeling en de kosten daarvan, want recht hebben op iets (en dat wordt al snel gevonden) kan niet betaald blijven worden want de wetenschap gaat steeds verder en komen er meer mogelijkheden tot (langer) leven en dan wordt het uiteindelijk onbetaalbaar.

  16. Laat de CVZ eerst naar haar eigen leden kijken. Wel eens opgeteld hoeveel geld naar allerlei onzin-projecten gaat? Of naar de keten met van die ‘fijne’ tussenpersonen als Turien en Co? Google maar eens. Dit is een armoedig voorstel. Niet te geloven dat iemand dat moedig noemt, het laten vallen van de mensen die zorg behoeven…

  17. Er wordt tegenwoordig heel goed om de hete brij heengedraaid. Natuurlijk kun je je afvragen of de hoge kosten die voor een patiënt gemaakt worden niet ten koste gaan van de zorg die andere patiënten nodog hebben, en waar de grenzen van solidariteit liggen.
    Maar in plaats daarvan, in plaats van telken naar het uitgavenpatroon in de zorg te kijken, zou toch eerst ook eens naar het (basis-)prijsniveau gekeken mogen worden. Waarom zijn medicijnen, waarom is alles in de zorg zo duur?
    Zeker, dingen ontwikkelen kost geld. Maar hoeveel? Hoe groot zijn de winstenmarges van farmaceuten? Hoeveel winst maken de verzekeraars? Wat kan een medisch specialist ieder jaar aan zijn spaartegoed toevoegen? Etcetera.

  18. Het is altijd makkelijk om een mening te hebben als het jezelf niet betreft(het zal je kind maar zijn). Laten we deze mensen niet dubbel straffen door ze het gebruik van deze medicijnen af te nemen. We zijn als samenleving verantwoordelijk voor elkaar.

  19. Er is een verschil tussen oud worden door medicatie (levensreddend) en een paar maanden een leven redden (wat overigens ook een enorme waarde heeft voor direct betrokkenen, maar wat blijkbaar alleen maar mag als het niet te duur is). Waar ligt de grens als je deze middelen niet meer vergoed? Wie wel, wie niet? Hoe vertel je het je kind dat besloten is dat jij geen medicijnen meer krijgt en dus niet lang meer te leven hebt. Is dit onze samenleving?

  20. en gaan we dan ook de discussie aan of mensen die roken en kanker krijgen wel geholpen moeten worden en mensen die zich volstouwen met eten en daardoor een overbelasting van knieen enz hebben en meer kans op hart- en vaatziekten uitsluiten van behandeling???? Leuke ethische discussies en wie is de dupe?? Juist de patient. Kunnen we oerigens ook meteen stoppen met onderzoek doen naar medicijnen als ze toch niet meer vergoed worden. Wederom: Wie heeft de macht in dit land??? Juist, de ZORGVERZEKERAAR!!!

  21. En toch moeten we de pijnlijke vraag stellen tot hoever onze solidariteit kan gaan; alles en iedereen maximaal behandelen kunnen we niet betalen. Wat moet er geschrapt?baby’s van 24 weken die kans op levenslange handicaps hebben wel of niet ten koste van €? redden? De verpleeghuiszorg is al uitgeknepen, geef mij tzt maar een drionpil.Ik hoop dat er eens moedige politici opstaan die echte keuzes durven voorstellen.Hoeveel mag een qualy kosten? Zou iedere politieke partij dat willen vermelden in zijn program?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.