Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

DOH blaast kort geding af

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De Ondernemende Huisartsengroep trekt de dagvaarding in voor het kort geding. DOH en zorgverzekeraar VGZ zijn tot overeenstemming gekomen.
Shaking Hands And Business Team

Dat melden beide partijen gezamenlijk.

Ketenzorg

Onder leiding van een bemiddelaar hebben DOH en VGZ de afgelopen gesprekken gevoerd over de contractering van ketenzorg. Deze gesprekken hebben ertoe geleid dat gisteravond alsnog een tweejarig akkoord is bereikt tussen DOH en VGZ voor vijf van de zes zorgprogramma’s die door DOH worden uitgevoerd. Het gaat om alle patiënten met diabetes, COPD en astma plus de ketenzorgprogramma’s voor ouderen en ggz. Van een beperking van de toegang tot deze programma’s is geen sprake.

Hart- en vaatziekten

Over de ketenzorg voor cardio vasculair risicomanagement wordt de komende periode verder onderhandeld. De continuïteit van zorg voor deze patiëntengroep is voor 2018 gegarandeerd. In eerste instantie wilde VGZ het contract van 2017 maar met drie maanden verlengen, zo lang er geen nieuw contract zou zijn. Dat leidde tot onrust bij patiënten en huisartsen.

Rechtszaak

DOH zocht vorige week de publiciteit. De zorggroep maakte toen bekend dat er nog geen overeenkomst was bereikt met Coöperatie VGZ voor ketenzorg 2018. De zorgverzekeraar wilde de toegang van patiënten tot de keten beperken en de tarieven verlagen, in het kader van doelmatige zorg. DOH vond dat VGZ op de stoel van de huisarts ging zitten. De zorggroep heeft patiënten die verzekerd zijn bij VGZ geïnformeerd over de situatie. Tevens kondigde DOH aan een kort geding te overwegen om een contract per 1 januari af te dwingen bij de rechter.

Onrust

Naar aanleiding van die brief zijn er zowel bij DOH als bij VGZ veel vragen van patiënten binnengekomen. De Nederlandse Zorgautoriteit deed daarop een beroep op beide partijen om verzekerden te informeren over het feit dat VGZ zich in 2018 aan de zorgplicht houdt. De dagvaarding voor het kort geding wordt door DOH ingetrokken. DOH en VGZ zeggen blij te zijn dat er nu een einde komt aan de onzekerheid voor patiënten en voor de huisartsen en andere zorgaanbieders die de ketenzorg in de regio Eindhoven via DOH leveren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.