Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Domotica maakt installatie niet duurder’

Mario Gibbels
“Een woninginstallatie die is voorbereid op domotica, kost niet meer dan een standaardinstallatie”, zegt Maarten van der Boon van Uneto-VNI. “In een gewone middenklassewoning is zo'n installatie net zo duur als het minimum dat NEN 1010 voorschrijft”.

De website van Cobouw meldt dat Van der Boon graag de uitdaging aan wil gaan om te bewijzen dat het kan. “En dat het loont in een tijd waarin geld naar keuze leidend of lijdend is geworden.” Corien van Berlo van stichting Smart Homes hoopt dat Van der Boon snel gelijk krijgt. Zij vindt dat domotica ten onrechte bekend staat als een prijzig speeltje dat alleen in nieuwbouwwoningen functioneert. “Er wordt aan voorbijgegaan dat domotica ook waarde toevoegt aan een bestaande woning.”

De infrastructuur voor domotica moet worden ontworpen en aangelegd. “Dat lukt het beste wanneer opdrachtgever, aannemer en installateur samenwerken”, vindt Van der Boon. “Niet voor een enkel project, maar langdurig.” Zo zouden de partijen aan elkaar kunnen wennen en leren ze fouten te herkennen en ontwijken. Zo kunnen corporaties op een toekomstbestendige woningen laten bouwen. (ICTzorg)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.