Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Domotica mismatch tussen technologie en behoeften’

Mario Gibbels
Veel ouderen zijn niet overtuigd van de toegevoegde waarde van domotica in het dagelijkse leven. Zolang domotica geassocieerd wordt met ziekte en gebreken kan dit bij ouderen leiden tot weerstand. Dit blijkt uit promotieonderzoek van Masi Mohammadi.

Domotica is volgens Mohammadi tot op heden een mismatch tussen technologie en de behoeften van de doelgroep. Door de aanbodgerichte aanpak is er eerder sprake geweest van ‘variëren’ dan ‘innoveren’. Volgens Mohammadi is er nog geen ‘killer-applicatie’, waarmee hij bedoelt dat ouderen de huidige domotica-toepassingen niet aantrekkelijk genoeg vinden om erin te investeren.

‘Beter afstemmen’

De functionaliteiten moeten beter worden afgestemd op de werkelijke behoeften van ouderen en de toegevoegde waarden als veiligheid en welbevinden moet worden aangetoond. Zolang domotica geassocieerd wordt met ziekte en gebreken, terwijl ouderen over het algemeen steeds langer gezond blijven, kan dit volgens de promovendus leiden tot weerstand. Ook moet er meer tijd worden uitgetrokken voordat producenten hun technische snufjes ‘uitrollen op de markt’. (ICTzorg – Annelies Vermeulen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.