Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Domotica: ‘Slimme Vloer nog niet betrouwbaar en flexibel genoeg’

Redacteur Zorgvisie
Een vloer die direct weet wanneer iemand gevallen is. Zorgaanbieder DSV | verzorgd leven heeft als eerste van Nederland deze technologie toegepast. Maar hoe efficiënt en betrouwbaar is dit systeem? Vilans ging op onderzoek uit.
Voeten

Onderzoekers Liesbeth van den Berg, Dirk Lukkien en Sanne van der Weegen keken onder meer naar de baten van de technologie in de praktijk: voor zowel de cliënt als voor de zorgprofessionals.

Zonder te filmen

In 2016 paste DSV als eerste zorgaanbieder de zogenoemde ‘Slimme Vloer’ toe. Directeur-bestuurder Gerard Herbrink legt uit waarom: ‘Bij aanvang van de nieuwbouw hebben we heel uitgebreid nagedacht over welke domotica we wilden installeren in de nieuwe panden. Ik heb zelf in de psychiatrie gewerkt en heb gezien dat cliënten in isoleercellen met camera’s in de gaten werden gehouden. Dat heeft diepe indruk op me gemaakt. Daarom wilde ik een systeem zonder cameramonitoring. We wilden iets waarmee we de veiligheid van onze bewoners kunnen verhogen zonder hun privacy te schenden. Door de slimme vloer weten we nu – zonder mensen te hoeven filmen – of bewoners gevallen zijn of niet.’

Valse meldingen

De Slimme Vloer heeft een folie met sensoren onder de vloerbedekking. In het onderzoek van Vilans wordt het systeem op zijn voor-en nadelen vergeleken met derde generatie sensorische bewaking of videobewaking. Uit de evaluatie blijkt dat vanuit het perspectief van de cliënt dit systeem een verminderde inbreuk op privacy doet ten opzichte van de oude situatie met videobewaking. Tevens geven medewerkers aan dat ze tevreden zijn met het systeem, doordat de zorg die zij leveren hiermee effectiever is. Uit de directe tests op de functie uitbedmelding kwamen echter wel valse meldingen voort uit bijvoorbeeld omdraaien in bed. Deze valse meldingen kunnen storend zijn voor de cliënt, omdat zij hierdoor in hun nachtrust worden gestoord wanneer de plintverlichting oplicht. In de praktijk levert dit bij sommige bewoners irritatie op. Mede daarom zijn ze bij DSV kritischer gaan kijken naar bij wie meldingen ook echt nodig zijn. Een ander belangrijk aspect van de Slimme Vloer is dat deze enkel kan worden aangebracht in nieuwbouw of ingrijpende vernieuwing van een locatie. Er moet genoeg tijd zijn om in feite een dubbele vloer aan te leggen: de sensorfolie-vloer en er bovenop de normale vloer. Tevens moet in de douche en badkamer de folie worden aangelegd onder een waterdichte vloer, die alleen maar te verwijderen is door deze eruit te hakken.

Niet betrouwbaar genoeg

Omdat de valdetectie nog niet betrouwbaar genoeg is en de Slimme Vloer alleen in nieuwbouw en ingrijpende verbouwsituaties toepasbaar is, heeft Vilans geconcludeerd dat de het systeem vooralsnog geen beter alternatief is voor andere technologie voor toezichthoudende domotica. ‘De technologie van de Slimme Vloer wordt daarom niet verder meegenomen in communicatie. Er worden vooralsnog geen middelen vrijgemaakt voor verder evaluatieonderzoek naar bijvoorbeeld andere producten’, aldus Vilans. ‘Het beschikbare budget wordt ingezet voor evaluatie van een verdere ontwikkeling van de derde generatie videobewaking, die wel flexibel inzetbaar is en de potentie heeft tot snellere valdetectie.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.