Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Don wil openeindfinanciering voor WMO

Redactie Zorgvisie
MAARSSEN - SP-wethouder Hans-Martin Don van Eindhoven wil dat er een openeindfinanciering komt voor de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). “Gemeenten moeten vanaf tien procent meerkosten de rekening bij het Rijk kunnen declareren.”

Wethouder Don van Eindhoven zorgde begin november voor een paleisrevolutie op een bijzondere ledenvergadering binnen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Het amendement van de voorzitter van 27 grootste gemeenten dwingt de VNG opnieuw te onderhandelen met het ministerie van VWS over het WMO-budget.

Harde toezeggingen

Don wilde harde toezeggingen van staatssecretaris Ross. “Ze zegt wel dat er een frictiebudget komt voor gemeenten die in financiële problemen komen, maar het is nog helemaal niet concreet. Dat zal wel een plafond krijgen, maar ik vindt dat dit een openeindfinanciering moet worden, zodat gemeenten vanaf tien procent meerkosten de rekening bij het Rijk kunnen declareren.”

WMO biedt ook kansen

Don vindt dat de WMO ook kansen biedt, zegt hij in een interview in de papieren ZorgVisie-nieuwsbrief. Zo gaat hij de subsidierelaties met talloze culturele organisaties en sportverenigingen opnieuw bekijken door een WMO-bril. “Ik heb 250.000 euro aan subsidie te verdelen voor vrijwilligers. Doen de vrijwilligers van culturele organisatie wel veel voor gehandicapten?” (ZorgVisie – Bart Kiers)

Lees ook:

‘Uitbesteden WMO mag niet’

Eindhoven grijpt in bij thuiszorg

Wethouder stoort zich aan thuiszorgdiscussie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.