Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties10

Donner: Steun beloningscode zorg

Mark van Dorresteijn
Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken stelt dat het verantwoord en weloverwogen lijkt wanneer de zorg gebruik maakt van de eigen beloningscode. Hij roept de Kamer op tot het steunen van de code. Dat staat in een Kamerbrief over het wetsvoorstel voor de normering van topinkomens in de publieke en semi-publieke sector.
Donner: Steun beloningscode zorg

“De code die de sector is overeengekomen, biedt een stevige mate van garantie dat vanuit de sector geen juridische procedures worden aangespannen die het debat over deze nieuwe wet kan belasten op ongewenste wijze”, aldus Donner. Hij wijst er daarbij op dat de zorg zich binnen de semipublieke sector op de grootste afstand bevindt ten opzichte van de publieke sector. “Van oudsher is de zorg uitbesteed aan private instellingen. De inputfinanciering uit het verleden is steeds meer vervangen door outputfinanciering en door vrije regels voor zorgverzekeraars bij hun inkoop van zorg. Daardoor kwamen zorginstellingen op steeds grotere afstand te staan van de overheid.”

Verantwoorde code

Bovendien past de code volgens Donner binnen het VWS-beleid. Hij noemt het een verantwoorde matiging ten opzichte van de eerder gebruikelijke inkomensregelingen voor bestuurders in de zorgsector. Verder vraagt de diversitetit van de zorgsector om maatwerk van beleidsmakers. “Sommige functies worden meer aan partijen in het veld overgelaten (zoals mondzorg), waar andere juist expliciet benoemd worden als overheidsvoorziening (acute zorg). Hierbij past het dus niet om van buiten een dwingend beloningsbeleid op te leggen, terwijl de sector een eigen beleid heeft opgesteld en voldoet aan de meegegeven eisen van maatschappelijke verantwoording.”

NVZD verheugd

Ruud Lapré, voorzitter van de NVZD – vereniging van bestuurders in de gezondheidszorg, reageert verheugd op de brief. “Voor het eerst wordt duidelijk gewezen op de code van de NVZD. Wij als NVZD onderschrijven de brief van harte. Wij willen ons sterk maken voor een correcte uitvoering die wettelijk wordt ondersteund. Hopelijk gaat het wetsontwerp het redden.”

Medisch specialisten

De code is overigens niet bedoeld voor medisch specialisten, laat Donner weten in antwoord op vragen van VVD’er Brigitte van der Burg. “Het wetsvoorstel beperkt zich tot topfunctionarissen. In de zin van het wetsvoorstel zijn medisch specialisten geen topfunctionaris. Het is vooralsnog aan de vakminister om voor dergelijke categorieën maatregelen te treffen.”

Lees meer:

Kamerbrief over het wetsvoorstel normering bezoldiging topfunctionarissen publieke en semiplublieke sector

Lees ook:

Beloningscode zorg heeft weinig effect

Bestuursvoorzitter GGzE levert deel salaris in

Topinkomens zorg onder balkenendenorm

10 REACTIES

  1. Van de vele bestuurders die ik ken van verpleeg en verzorgingsinstellingen is er niet een die ’s avonds meer vermoeid is dan een betrokken verplegende of verzorgende. Vaak bestaat zo’n management uit 4 a 5 figuren. Als daar 100.000 euro van het salaris afgaat worden die nog zeer rijk betaald; in alle geval “verdienen” ze dan nog plusminus 5x het salaris van die zeer vermoeide verzorgende/verplegende. Bij 3000 instellingen (en die zijn er minimaal in Nederland) is dat 3000x5x100.000 = 1,5 miljard oftewel 1500 miljoen (vijftienhonderd miljoen!!!). Wie zei er dat bezuinigen op de topsalarissen geen zoden aan de dijk zet. Met 4 miljard efficiency besparingen (gaat makkelijk; is 40 jaar in het bedrijfsleven gebeurd EN NIET IN DE ZORG) komen we op 5 miljard. Geen van bovenstaande aannamens is irrieel; zelfs zeer aannemelijk. TEL UIT JE WINST

  2. Lees alle reacties
  3. Ben nooit bij de vakbond geweest. Heb me veel geld bespaard. Wil niet bij een club zijn waarvan de leiding meeheult met de top van de overheid en het bedrijfsleven om er zelf zo goed mogelijk op te komen staan (zie mijnheer de Waal). Zie hier weer een treffend voorbeeld. Vijf minuten googlen levert mij als EERSTE reactie een bestuurder op die DERDE zou moeten staan in het rijtje (267.000) en die staat er niet eens in. Tweede feil: de vakbond noemt bruto inkomen terwijl met een beetje gedegen onderzoek te voorschijn komt dat daar plusminus 15% procent bijkomt voor onkostenvergoeding, werkgeversbijdrage sociale lasten, pensioen, vut en FPU. Derde zeer belangrijke feil: Je kunt wel een brutoloon hebben van 240.000 euro maar als dat in deeltijd is van 60% EN DAT KOMT BIJ DIE SCHURKEN VAN GELDGRAAIERS VEELVULDIG VOOR, dan heb je het wel over een jaarloon van in feite 400.000 euro en dan is de crimineel van Woensel stevig geklopt (moet ik eigenlijk niet zeggen want dan probeert hij daar weer bovenuit te komen; zal wel lukken in de zorg). Die 40% dat ze ergens anders “werken” (beter is zijn) levert ook weer rond de 150.000 euro op. Dus mensen ondanks dat we al jaren ouwehoeren over Balkenendenorm en commissie Tabaksblat en schijnheilig staan te doen met 150 kamerleden voor de TV gaat het nog gewoon door. Trouwens daar wordt effen leuk gezegd dat de “bestuurders” er 5,6 procent loonsverhoging kregen. Daar heb je het weer, de gewone burger – DUS OOK DE TOEGEWIJDE EN ZEER HARD WERKENDE VERZORGSTER/VERPLEEGSTER EN VERZORGER/VERPLEGER wordt alsmaar wijsgemaakt dat het land dat niet kan trekken. De top heeft daar kennelijk schijt aan en de vakbond heb ik daar niet over gehoord. Die had dat goed uit kunnen spelen, die kan dat goed uitspelen, al bereiken ze maar dat die 5,6 niet doorgaat. Maar ja dat doet de leiding van de vakbond hun vrienden in het pak. Die verrijken zich daarnaast ook nog met uw vakbondsgeld, niet met het mijne (haha). Slaap maar door. Schandalig

  4. Misschien moeten we ophouden de discussie hierover te voeren, want het is zonde van de tijd die alle dure bobo’s hier aan besteden en moeten we het er zo langzamerhand over de schandalig lage lonen hebben van de huishoudelijke medewerkers in de Thuiszorg door de aanbestedingen bij de gemeentes die steeds krapper worden. Medewerkers moeten zo langzamerhand in de meest moeilijke situaties hun werk doen voor maximaal €9,96 bruto in het uur.

  5. De code zorgt er juist voor dat de sector zelf de boel regelt. Zouden een hoop sectoren een voorbeeld aan kunnen nemen. In plaats van enkel zeuren, kunt u ook de bestuurders eens toejuichen. Zij horen zeker niet enkel in een kwaad daglicht. De excessen verpesten het voor de rest.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.