Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Minister Bruins betreurt het definitieve einde van MC Slotervaart

Redacteur Zorgvisie
De doorstart van MC Slotervaart door aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland gaat niet door. Dat bevestigt de voorzitter van de ondernemingsraad van het ziekenhuis. De curatoren hebben het mislukken van het overleg bekend gemaakt op een bijeenkomst voor personeelsleden.
slotervaart
VWS laat de regie aan zorgverzekeraar Zilveren Kruis in aanloop naar het faillissement.

De curatoren van het MC Slotervaart waren de afgelopen dagen in gesprek met een consortium met daarin een aantal aandeelhouders van Cardiologie Centra Nederland (CCN). Zij wilden onroerend goed en een deel van de zorg overnemen, maar dat is afgeketst. De plannen van de aandeelhouders met het bankroete hospitaal stonden geheel los van CCN. Dat betekende ook dat zorgondernemer Loek Winter, die eigenaar was van de inmiddels failliet verklaarde ziekenhuizen in Amsterdam en Lelystad en bij CCN betrokken is, er geen rol bij zou spelen. Daar was enige onrust over in het Slotervaartziekenhuis en ook bij de Amsterdamse raadsfractie van de SP.

Overname St Jansdal

Cardiologie Centra Nederland was tevens een overnamekandidaat voor de overname van de IJsselmeerziekenhuizen, maar is daar gepasseerd door Ziekenhuis St Jansdal. De curatoren onderhandelen nu alleen nog met St Jansdal over een mogelijke doorstart.

‘Een teleurstellende uitkomst’

Minister Bruins: ‘Voor iedereen die hoopte op een doorstart is het feit dat er geen doorstart kan plaatsvinden natuurlijk een teleurstellende uitkomst. Dat geldt al helemaal voor alle patiënten, zorgverleners en andere medewerkers die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven. Tegelijk geven de curatoren aan dat een doorstart nu geen reële mogelijkheid is. Gegeven deze conclusie zijn afspraken noodzakelijk om tot een patiënt-veilige en beheerste overdracht van de zorgverlening in het Slotervaart te komen. Dat gaat niet alleen over reeds geplande polikliniek bezoeken en dagbehandelingen, maar ook over zaken als de overdracht van medische dossiers. Voor het uitvoeren van deze overdracht is tijd nodig. Hierover zijn hedenmiddag afspraken gemaakt. De essentie is dat de activiteiten van MC Slotervaart ook in de failliete situatie worden voortgezet totdat de zorg volledig is overgedragen. Hier zal zo lang voor worden genomen als nodig is, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden. De afspraken worden komende dagen uitgewerkt.’

Veilige overdracht

Met inzet van de hulp van medewerkers van MC Slotervaart en samen met de ziekenhuizen in de omgeving, zal voor een veilige, beheerste en zorgvuldige overdracht van patiënten en hun dossiers naar omliggende ziekenhuizen en zelfstandige behandelcentra worden gezorgd, meldt Bruins. Patiënten zullen daar over worden geïnformeerd door het Slotervaart of door het ontvangende ziekenhuis.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.