Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘DOT nog onvoldoende ingericht op internetzorg’

Mark van Dorresteijn
Het nieuwe bekostigingssysteem in DOT is nog onvoldoende ingericht op internetzorg. Om de financiering van e-health goed van de grond te krijgen moeten er meer e-healthtoepassingen ingebed kunnen worden in de zorgproducten. Dat stelt Angelique Groot, marketeer en projectleider eHealth bij Ziekenhuis Gelderse Vallei.
‘DOT nog onvoldoende ingericht op internetzorg’

‘Stel je voor dat een goed genezen patiënt zijn wond moet laten controleren door een arts’, stelt Groot. ‘We kunnen de fysieke controle dan vervangen door de patiënt een digitale foto te laten sturen gekoppeld aan een webconsult of met online videoverbinding. Door het fysieke contact te vervangen door een e-healthoplossing, verandert het zorgproduct waardoor het ziekenhuis geen vergoeding krijgt voor een onderdeel van de behandeling en daardoor een lagere vergoeding voor het zorgproduct ontvangt. Hierdoor wordt het, financieel gezien, niet interessant om op e-health over te stappen. Het belemmert innovatie en dat mag nooit gebeuren.’

Kwestie van tijd

Groot is overigens niet ontevreden over DOT. ‘Zo slecht is het niet. Het is alleen zo dat een dbc ergens anders kan uitkomen door de invoering van e-health. Als DBC Onderhoud ziet dat het gaat om een brilante innovatie die effectief en rendabel is, dan zal het systeem aangepast worden. Het is een kwestie van tijd.’

Innovatiegeld

De Gelderse Vallei heeft verzekeraar Menzis benaderd voor innovatiegelden. ‘Zij zagen ook dat e-health de kwaliteit van zorg kan verbeteren zonder extra kosten. De zorg moet alleen anders ingericht worden en daar zijn we nu mee bezig in de Gelderse Vallei. Momenteel voeren we op 10 van de 33 specialismen e-health in.’ Ziekenhuizen die ook e-health in willen voeren zouden in gesprek moeten met verzekeraars en met elkaar, adviseert Groot. ‘Laat financiën nooit een tegenargument zijn.’

Kracht van e-health

Dat e-health werkt is Groot van overtuigd. ‘We werken ook met groepen die minder zelfredzaam zijn. Deze patiënten hebben vaker overgewicht, eten ongezond en zijn minder therapietrouw. Toch doen zij ook graag mee aan e-health. Zij moeten dan wel verleid worden om mee te doen, dus de arts moet het op een juiste manier brengen. Het moet uitdagend, interactief en multimediaal zijn. E-health mag geen directe vertaling zijn van papier, maar een interactief herontwerp van het zorgtraject. Zet de patiënt in een actieve rol, maak hem partner van zijn eigen zorgproces. Gun, als zorgverlener, de patent deze rol en stimuleer en coach hem daarin. De therapietrouw neemt daardoor enorm toe, de patiënten boeken een betere medische outcome én er is kennisoverdracht naar de patiënt.’ Efficiënte, effectieve en duurzame zorg; daar gaan we voor.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP )

Lees meer:

Waar staat internetzorg vandaag de dag?

Whitepaper over internetzorg voor patiënten: de verwachtingen en uitdagingen voor de komende jaren.

Lees ook:

Albert Schweitzer test ‘meetplankje’ onder matras

Brede samenwerking voor invoering e-health

Altrecht vraagt cliënten om beste e-health idee

2 REACTIES

  1. L.S.,
    Ben vorige week bij een klant in aanraking gekomen met het pakketten DBC & DOT binnen de zorg. Nu heb ik wat algemene vragen hierover.
    1. Wat is het verschil tussen DBC en DOT? Is DOT een nieuwe applicatie (upgrade = kopen) of een update van de oude DBC? .

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.