Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drie keurmerken TopGGZ

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Het aantal afdelingen van GGZ-organisaties dat beschikt over het keurmerk TopGGZ groeit gestaag. Donderdag hebben drie afdelingen het keurmerk voor derdelijns GGZ-instellingen ontvangen. Daarmee komt het totale aantal op 28.
Drie keurmerken TopGGZ

De nieuwkomers zijn het Zorgprogramma Psychosen van Lentis in Groningen, de afdeling Persoonlijkheidsstoornissen bij jongeren van De Viersprong in Halsteren en het Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen van Vincent van Gogh  in Venray.

derdelijns GGZ

Naar schatting 5 procent van de psychiatrische patiënten in Nederland heeft behoefte aan derdelijns GGZ. Dit komt omdat de problematiek zeer ernstig is of ingewikkeld. Ook kan het gaan om zeldzame aandoeningen waarvoor de reguliere geestelijke gezondheidszorg geen behandeling biedt.

Keurmerk

Aan het keurmerk zijn strikte beoordelingscriteria verbonden. Twee eisen zijn bijvoorbeeld dat de afdeling patiëntgebonden onderzoek uitvoert en innovatieve behandelmethodes ontwikkelt. Ook kennisoverdracht is belangrijk. Doel van het keurmerk is om de kwaliteit van de gespecialiseerde GGZ naar een hoger niveau te tillen en deze vorm van zorg duidelijk in beeld te brengen voor patiënten en verwijzers.

Platform ggz

De keurmerken zijn donderdag uitgereikt door Henny Vermolen-Van Gerwen, vicevoorzitter van het Landelijk Platform GGz. Tegelijk is bij dertien afdelingen het keurmerk na een hervisitatie verlengd voor een periode van vier jaar. Tijdens de ceremonie is afscheid genomen van prof. dr. Kim Putters als voorzitter van de Stichting Topklinische GGz omdat hij directeur is geworden van het Sociaal en Cultureel Planbureau.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.