Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

‘Driekwart veranderprocessen in zorg mislukt’

Van de veranderprocessen in de zorg mislukt 75 procent. Dit stelt Roelof Kleppe, programmadirecteur bij GGzEindhoven.
'Driekwart veranderprocessen in zorg mislukt’

Het gaat hierbij om projecten als veiligheidsmanagement en cliënttevredenheid, behandelingen van dubbele diagnoses en medicatievoorziening. Volgens Kleppe kijken zorginstellingen bij invoer van nieuwe projecten onvoldoende naar de kritische samenhang met de andere processen binnen de organisatie. Bij de start van een veranderproces verzuimen instellingen om het einddoel helder te formuleren, hanteren zij een onrealistische tijdplanning en beschikken de instellingen over een tekort aan personele en financiële middelen. Daarnaast laat men na om draagvlak te creëren op de verschillende organisatieniveaus. Het veranderproces mislukt, de medewerkerstevredenheid neemt af en de kwaliteit van de zorg voor de patiënt verslechtert.

Concurrentie in de zorg

Op lange termijn overleven zorginstellingen waar de plannen vastlopen de concurrentieslag niet doordat zij in hun financiering worden beknot. Kleppe luidt de noodklok. “Veranderprocessen moeten in het beleid van de organisatie worden geïntegreerd. Door het instellen van een projectstuurgroep kunnen de verschillende, samenhangende projecten op strategisch niveau worden gestuurd”, aldus Kleppe. De bestuurder pleit voor het aanbrengen van meer structuur op de verschillende niveaus bij het doorvoeren van veranderprocessen. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

’s Heeren Loo stopt project na onderzoek

Verbetertraject Verzorgend Wassen leert prettiger wassen

Rommelse en De Jonge: succesvol veranderen in longrevalidatie

3 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Voor een succesvol traject is het verkrijgen en het behouden van commitment en betrokkenheid op alle niveaus het meest essentieel. Tijdens de initiatiefase moet dit volstrekt helder worden, inclusief alle aspecten betreffende personele inzet en financiële middelen. Het belang van een goede projectinitiatie wordt vaak onderschat.

  3. Er zijn de afgelopen jaren zoveel veranderingen gaande dat verzorging niet meer weet waar het aan toe is.
    Bureaucratisch bedachten veranderingen moeten ingevoerd worden.
    Maar zijn vaak mens ontwaardig.
    Het is makkelijk om het dan verslechtering van zorg te noemen, maar mensen die niet in de zorg werken moeten zich er niet mee bemoeien.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.