Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Dubbel paspoort staatssecretaris geen probleem’

Mark van Dorresteijn
De VVD-fractie in de Tweede Kamer ziet er geen probleem in dat staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner van VWS een dubbel paspoort heeft. Dat heeft een woordvoerder van de fractie laten weten.
'Dubbel paspoort staatssecretaris geen probleem'

Veldhuijzen heeft behalve de Nederlandse ook de Zweedse nationaliteit. Geert Wilders, leider van de PVV die gedoogsteun geeft aan het minderheidskabinet van VVD en CDA, vindt dat de CDA-bewindsvrouw afstand moet doen van haar Zweedse nationaliteit. Volgende week dinsdag zal hij haar in het debat over de regeringsverklaring in een motie oproepen dat te doen. De PVV vindt dat bewindspersonen geen dubbele nationaliteit mogen hebben, omdat dat tot loyaliteitsproblemen kan leiden.

Geen issue

Voor de VVD-fractie is het dubbele paspoort van de staatssecretaris echter geen issue. “Wij hebben er geen problemen mee. We wachten de motie en de inhoud van het debat af”, zei de woordvoerder van de VVD-fractie. Hoe premier Mark Rutte erover denkt, is niet bekend. Hij en Veldhuijzen lieten afgelopen weekeinde weten het debat af te wachten. Coalitiepartner CDA stelde direct al geen probleem te hebben met de dubbele nationaliteit van partijgenote Veldhuijzen.

Oppositie

Fractieleider Emile Roemer van oppositiepartij SP vindt het normaal dat Rutte het debat afwacht. Roemer wees er maandag in het televisieprogramma Nieuwsuur op dat Rutte en CDA’er Maxime Verhagen wisten dat de staatssecretaris twee paspoorten heeft. “Ze hebben ervoor gekozen er geen punt van te maken. Dus die hebben al heel duidelijk stelling genomen door haar te laten benoemen”, zei Roemer. De PvdA liet eerder al weten geen probleem te hebben met de dubbele nationaliteit van de staatssecretaris. De oppositiepartij vindt dat Rutte pal achter Veldhuijzen moet staan. GroenLinks-leider Femke Halsema kondigde aan de staatssecretaris te verdedigen als Wilders haar zou aanvallen op haar dubbele paspoort. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Motie Wilders over nationaliteit Veldhuijzen

Marlies Veldhuijzen van Zanten staatssecretaris

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.