Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

E-health groeit explosief

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Het aantal mensen dat online hulp krijgt bij psychische of sociale problemen is in drie jaar tijd verdrievoudigd. Dat blijkt uit onderzoek van het Netwerk Online Hulp.
E-health groeit explosief

Bij het netwerk zijn twintig leden aangesloten. Frank Schalken, voorzitter van het Netwerk Online Hulp, heeft alle cijfers van de leden samengevoegd en geanalyseerd. Ruim 1,8 miljoen mensen bezochten in 2010 een online hulpsite voor informatie, advies en ondersteuning. Daarvan kregen 181.000 mensen hulp via chat of e-mail. Vooral vrouwen weten de weg naar e-hulpverlening te vinden: 73 procent van de hulpvragers is vrouw.

Anonimiteit belangrijkste trekker

Voor bijna zestig procent van de hulpvragers is anonimiteit een belangrijke reden om via internet hulp te zoeken. Andere redenen zijn dat hulpvragers de voorkeur geven aan schrijven boven praten (43 procent) en dat mensen zelf kunnen bepalen op welk tijdstip ze hulp krijgen. Dat online hulp vaak gratis is, is voor de meeste hulpvragers geen doorslaggevende reden.

Subsidieregeling e-health

Het ministerie van VWS stelt voor 2012 twee miljoen euro beschikbaar voor de subsidieregeling ‘Beleidskader voor subsidiëring van anonieme e-mental health’. Frank Schalken vindt de regeling een vooruitgang, omdat ggz-aanbieders tot nu toe afhankelijk waren van ‘ad-hoc’-financiering. Maar het bedrag is in zijn ogen veel te laag. “Gezien de bezuinigingen in de ggz zullen veel initiatieven sneuvelen. Cliënten zullen dan terugvallen op de reguliere zorg die veel duurder is. Dat is doodzonde, want juist e-health kan de zorg goedkoper maken. Minister Schippers zegt in te zetten op e-hulpverlening, maar voegt geen daad bij het woord.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

De 10 voordelen van e-health

Eigen bijdragen werken e-health tegen